fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-4-3

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Przygotowanie

  • Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku
  • Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu
  • Pomidorki pokroić na połówki
  • Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy)
  • Cebulę pokroić w plastry
  • Położyć składniki na szpinaku
  • Na wierzchu ułożyć szynkę
  • Polać sosem

Rady dietetyka

Szynkę można przyrządzić samemu lub można zakupić w sklepie spożywczym – sprawdzamy skład takiego wyrobu mięsnego, by był jak najkrótszy.

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przyrządzenia smacznych sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 8 plastrów wędzonej szynki (ok.160 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (50 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1/3 zielonego ogórka (60 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl porowy

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy

WIĘCEJ >