fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Przygotowanie

  • Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku
  • Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu
  • Pomidorki pokroić na połówki
  • Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy)
  • Cebulę pokroić w plastry
  • Położyć składniki na szpinaku
  • Na wierzchu ułożyć szynkę
  • Polać sosem

Rady dietetyka

Szynkę można przyrządzić samemu lub można zakupić w sklepie spożywczym – sprawdzamy skład takiego wyrobu mięsnego, by był jak najkrótszy.

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przyrządzenia smacznych sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 8 plastrów wędzonej szynki (ok.160 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (50 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1/3 zielonego ogórka (60 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z warzywami

Pora i marchewkę kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa Dusimy kilka min na średnim ogniu Dodajemy kaszę jaglaną i bulion warzywny Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…

WIĘCEJ >