fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wietnamskie bun

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00e612ce-c69a-4c3a-b7cf-ea13e6b7c984-1

Wietnamskie bun

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki.
  • Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej).
  • Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
  • Przygotowujemy sos mieszając wszystkie płynne składniki z drobno posiekanym czosnkiem i papryczką, solimy według upodobań.
  • Tarką spiralną bądź obieraczką kroimy marchewkę i ogórka na ‚makaron’.
  • Zamarynowane mięso grillujemy bez tłuszczu na patelni grillowej lub na zwykłej dodając odrobinę wody.
  • Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Makaron odcedzamy, dodajemy warzywa i przygotowane mięso.
  • Całość polewamy sosem i podajemy.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie i nietolerancjom – więcej informacji na ten temat znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g piersi indyka/ kurczaka ekologicznego
  • ½ dużej marchewki (30 g)
  • ½ ogórka (90 g)
  • 50 g makaronu ryżowego 

Marynata

  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 papryczka chilli (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sos

  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1 papryczka chilli (40 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • 50 ml wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia grillowa, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku 

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >