Wietnamskie bun
Wietnamskie bun
Przygotowanie
- Mięso kroimy na małe kawałki.
- Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej).
- Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
- Przygotowujemy sos mieszając wszystkie płynne składniki z drobno posiekanym czosnkiem i papryczką, solimy według upodobań.
- Tarką spiralną bądź obieraczką kroimy marchewkę i ogórka na 'makaron’.
- Zamarynowane mięso grillujemy bez tłuszczu na patelni grillowej lub na zwykłej dodając odrobinę wody.
- Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Makaron odcedzamy, dodajemy warzywa i przygotowane mięso.
- Całość polewamy sosem i podajemy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Makaron z mięsem
- Indyk pierś (150 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Makaron ryżowy (50 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Woda (20 ml)
Marynata
- Sok z limonki (50 g)
- Chili (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sos
- Sok z limonki (50 g)
- Woda (50 ml)
- Chili (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka z cukinią
Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…
WIĘCEJ >Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z…
WIĘCEJ >Naleśniki dyniowe
Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.
WIĘCEJ >