fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wietnamskie bun

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00e612ce-c69a-4c3a-b7cf-ea13e6b7c984-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wietnamskie bun

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki.
  • Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej).
  • Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
  • Przygotowujemy sos mieszając wszystkie płynne składniki z drobno posiekanym czosnkiem i papryczką, solimy według upodobań.
  • Tarką spiralną bądź obieraczką kroimy marchewkę i ogórka na ‚makaron’.
  • Zamarynowane mięso grillujemy bez tłuszczu na patelni grillowej lub na zwykłej dodając odrobinę wody.
  • Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Makaron odcedzamy, dodajemy warzywa i przygotowane mięso.
  • Całość polewamy sosem i podajemy.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie i nietolerancjom – więcej informacji na ten temat znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g piersi indyka/ kurczaka ekologicznego
  • ½ dużej marchewki (30 g)
  • ½ ogórka (90 g)
  • 50 g makaronu ryżowego 

Marynata

  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 papryczka chilli (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sos

  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1 papryczka chilli (40 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • 50 ml wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia grillowa, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…

WIĘCEJ >

Koktajl miętowe mango

Myjemy mango, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę Myjemy liście sałaty rzymskiej oraz liście mięty Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >