Wietnamskie bun
Wietnamskie bun
Przygotowanie
- Mięso kroimy na małe kawałki.
- Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej).
- Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
- Przygotowujemy sos mieszając wszystkie płynne składniki z drobno posiekanym czosnkiem i papryczką, solimy według upodobań.
- Tarką spiralną bądź obieraczką kroimy marchewkę i ogórka na 'makaron'.
- Zamarynowane mięso grillujemy bez tłuszczu na patelni grillowej lub na zwykłej dodając odrobinę wody.
- Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Makaron odcedzamy, dodajemy warzywa i przygotowane mięso.
- Całość polewamy sosem i podajemy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie i nietolerancjom – więcej informacji na ten temat znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.
Autor
Lista składników
- 150 g piersi indyka/ kurczaka ekologicznego
- ½ dużej marchewki (30 g)
- ½ ogórka (90 g)
- 50 g makaronu ryżowego
Marynata
- 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 papryczka chilli (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Sos
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1 papryczka chilli (40 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- 50 ml wody
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Puree z batata
Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką
Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać
WIĘCEJ >Bulion grzybowy
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Kiełbaski grillowane
Podgrzewamy kiełbaski Wrzucamy do wrzątku, nie gotujemy Wyciągamy po 5 minutach Kładziemy parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy do zarumienienia
WIĘCEJ >