Wołowina w sosie pomidorowym
Wołowina w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelnię dodajemy passatę i fasolę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200-220 st. C
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zawartość patelni przenosimy do kokilek (lub naczynia żaroodpornego), posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty (pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści)
- Kokilki wyciągamy z piekarnika i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Passata pomidorowa (300 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Duszona wołowina z imbirem
Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >Curry z wołowiną i dynią
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Mięso kroimy w cienkie paski Orzechy drobno siekamy (zostawiamy odrobinę w całości do dekoracji) Na patelnię wlewamy połowę…
WIĘCEJ >Gotowana wołowina z warzywami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Do garnka wlewamy bulion i wino, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i…
WIĘCEJ >Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >