fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cb41764-20e7-4c13-be4a-7d484c686085
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelnię dodajemy passatę i fasolę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200-220 st. C
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość patelni przenosimy do kokilek (lub naczynia żaroodpornego), posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty (pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści)
  • Kokilki wyciągamy z piekarnika i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Passata pomidorowa (300 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, chorizo i jajem na twardo

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w paski Chorizo kroimy w plastry Na talerzu układamy szpinak, a na wierzch kładziemy pozostałe…

WIĘCEJ >

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >