Zapiekane warzywa
Zapiekane warzywa
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę .
- Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmujemy, a przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia i posiadanych nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Możesz wzbogacić to danie o dodatek kiełbasy lub sera koziego (jeśli nie masz przeciwwskazań) – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 marchew (60 g)
- ½ cukinii (150 g)
- 1 różyczka kalafiora (70 g)
- 2 różyczki brokuła (50 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2-3 gałązki natki pietruszki do posypania (6 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni
WIĘCEJ >Pasta brokułowo – kokosowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >Pizzerki z bakłażana
Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…
WIĘCEJ >Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >