fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z cukinią i marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3174163a-7e22-4abf-b408-c033597e174a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z cukinią i marchewką

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Arkusz ciasta składamy na pół, kładziemy na dnie formy i dociskamy do dna i boków (ale nie odcinamy nadmiaru ciasta), tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami ciasta
  • Formę przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki
  • Marchew obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Następnie marchew odcedzamy i ścieramy na grubych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew z cukinią, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Do miski z zieleniną i serem wybijamy jaja, dodajemy ser biały i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość miski przenosimy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W piekarniku nagrzewamy naczynie do pieczenia
  • Zawartość miski przenosimy do formy z ciastem i równomiernie rozkładamy, a następnie formę wkładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy przez ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Marchew (600 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ciasto Filo (225 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ziemniaczana myszka z pulpecikami drobiowymi

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Natkę pietruszki siekamy Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo…

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na kawałki Cząstki dyni układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 1…

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…

WIĘCEJ >