fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z cukinią i marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3174163a-7e22-4abf-b408-c033597e174a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z cukinią i marchewką

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Arkusz ciasta składamy na pół, kładziemy na dnie formy i dociskamy do dna i boków (ale nie odcinamy nadmiaru ciasta), tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami ciasta
  • Formę przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki
  • Marchew obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Następnie marchew odcedzamy i ścieramy na grubych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew z cukinią, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Do miski z zieleniną i serem wybijamy jaja, dodajemy ser biały i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość miski przenosimy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W piekarniku nagrzewamy naczynie do pieczenia
  • Zawartość miski przenosimy do formy z ciastem i równomiernie rozkładamy, a następnie formę wkładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy przez ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (600 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ciasto Filo (225 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż „zwiędnie”) Wybijamy jaja,…

WIĘCEJ >

Babka z rodzynkami i migdałami

Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie…

WIĘCEJ >

Dziecięce purée ziemniaczane z warzywami

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kiełbasę kroimy w pół plastry Ogórka kroimy w plastry Oliwkę kroimy w poprzek na pół Z papryki czerwonej wycinamy trójkącik i…

WIĘCEJ >

Kotleciki z kurczaka i kukurydzy

Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu (oliwy) Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-8 minut z każdej strony W rondlu rozpuszczamy tłuszcz (masło)…

WIĘCEJ >