Zapiekanka z cukinią i marchewką
Zapiekanka z cukinią i marchewką
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
- Arkusz ciasta składamy na pół, kładziemy na dnie formy i dociskamy do dna i boków (ale nie odcinamy nadmiaru ciasta), tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami ciasta
- Formę przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki
- Marchew obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
- Następnie marchew odcedzamy i ścieramy na grubych oczkach
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew z cukinią, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
- Następnie zawartość patelni przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
- Do miski z zieleniną i serem wybijamy jaja, dodajemy ser biały i dokładnie mieszamy
- Następnie zawartość miski przenosimy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- W piekarniku nagrzewamy naczynie do pieczenia
- Zawartość miski przenosimy do formy z ciastem i równomiernie rozkładamy, a następnie formę wkładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy przez ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Marchew (600 g)
- Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (400 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Ciasto Filo (225 g)
- Ser żółty (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż „zwiędnie”) Wybijamy jaja,…
WIĘCEJ >Babka z rodzynkami i migdałami
Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie…
WIĘCEJ >Dziecięce purée ziemniaczane z warzywami
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kiełbasę kroimy w pół plastry Ogórka kroimy w plastry Oliwkę kroimy w poprzek na pół Z papryki czerwonej wycinamy trójkącik i…
WIĘCEJ >Kotleciki z kurczaka i kukurydzy
Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu (oliwy) Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-8 minut z każdej strony W rondlu rozpuszczamy tłuszcz (masło)…
WIĘCEJ >