fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z cukinią i marchewką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-98
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z cukinią i marchewką

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z zieleniną
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Arkusz ciasta składamy na pół, kładziemy na dnie formy i dociskamy do dna i boków (ale nie odcinamy nadmiaru ciasta), tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami ciasta
  • Formę przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki
  • Marchew obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Następnie marchew odcedzamy i ścieramy na grubych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew z cukinią, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Do miski z zieleniną i serem wybijamy jaja, dodajemy ser biały i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość miski przenosimy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W piekarniku nagrzewamy naczynie do pieczenia
  • Zawartość miski przenosimy do formy z ciastem i równomiernie rozkładamy, a następnie formę wkładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy przez ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (600 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ciasto Filo (225 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >