fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z zimowych warzyw

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-56
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z zimowych warzyw

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być prosto z lodówki)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski z serem dodajemy tłuszcz, mąkę, zieleninę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy, a następnie rozcieramy mieszankę w palcach, tak aby wyglądem przypominała bułkę tartą i posypujemy nią warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (200 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Pasternak (200 g)
  • Majonez (40 g)
  • Masło (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 13

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…

WIĘCEJ >

Plastry z bakłażana z mozzarellą

Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…

WIĘCEJ >