fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z zimowych warzyw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5ee1446b-0771-469d-91ff-5d3002794f30
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z zimowych warzyw

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być prosto z lodówki)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski z serem dodajemy tłuszcz, mąkę, zieleninę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy, a następnie rozcieramy mieszankę w palcach, tak aby wyglądem przypominała bułkę tartą i posypujemy nią warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (200 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Pasternak (200 g)
  • Majonez (40 g)
  • Masło (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki warzywno-bekonowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papierze układamy plastry bekonu i pieczemy przez ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż boczek będzie złoty i chrupiący) Następnie przekładamy boczek…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Kapustę siekamy na bardzo cienkie paski, przekładamy do dużej miski i posypujemy solą W tym czasie siekamy bardzo drobno pietruszkę morele morele kroimy w kostkę Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy W szklance mieszamy…

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Jesienna surówka

Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >