fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z zimowych warzyw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5ee1446b-0771-469d-91ff-5d3002794f30
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z zimowych warzyw

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być prosto z lodówki)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Warzywa odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski z serem dodajemy tłuszcz, mąkę, zieleninę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy, a następnie rozcieramy mieszankę w palcach, tak aby wyglądem przypominała bułkę tartą i posypujemy nią warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (200 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Pasternak (200 g)
  • Majonez (40 g)
  • Masło (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kapuśniak

Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy sól i zagotowujemy Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (na małym ogniu) Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i…

WIĘCEJ >

Krem z cukinii i kurczaka

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy…

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z owocami

Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty

WIĘCEJ >