Żeberka jagnięce z tapenadą
Żeberka jagnięce z tapenadą
Przygotowanie
Tapenada
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do blendera
- Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
Żeberka
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Żeberka posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej na patelni żaroodpornej)
- Kładziemy żeberka i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (tak, aby lekko zbrązowiały)
- Żeberka układamy na patelni tak, aby kości się przeplatały i wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy żeberka z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
- Następnie kroimy żeberka na porcję i podajemy z tapenadą
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Tapenada
- Oliwki czarne (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Żeberka
- Jagnięcina żebra (900 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól morska (6 g)
- Pieprz czarny (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ryba po grecku
Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…
WIĘCEJ >Zapiekanka z krewetkami i kiełbasą
Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy krewetki i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową
Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…
WIĘCEJ >Kokosowy dorsz
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…
WIĘCEJ >