fbpx
logo
Szukaj
open close

Żeberka jagnięce z tapenadą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4cdc53fa-6e30-4bb1-bd82-1a397b776c1d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Żeberka jagnięce z tapenadą

Przygotowanie

Tapenada

  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy

Żeberka

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Żeberka posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej na patelni żaroodpornej)
  • Kładziemy żeberka i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (tak, aby lekko zbrązowiały)
  • Żeberka układamy na patelni tak, aby kości się przeplatały i wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy żeberka z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
  • Następnie kroimy żeberka na porcję i podajemy z tapenadą

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Tapenada

  • Oliwki czarne (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Żeberka

  • Jagnięcina żebra (900 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z krewetkami i kiełbasą

Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy krewetki i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >