Żeberka jagnięce z tapenadą
Żeberka jagnięce z tapenadą
Przygotowanie
Tapenada
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do blendera
- Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
Żeberka
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Żeberka posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej na patelni żaroodpornej)
- Kładziemy żeberka i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (tak, aby lekko zbrązowiały)
- Żeberka układamy na patelni tak, aby kości się przeplatały i wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy żeberka z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
- Następnie kroimy żeberka na porcję i podajemy z tapenadą
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
Tapenada
- Oliwki czarne (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Żeberka
- Jagnięcina żebra (900 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól morska (6 g)
- Pieprz czarny (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Rolki nori z owocami morza
Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >