fbpx
logo
Szukaj
open close

Żeberka jagnięce z tapenadą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4cdc53fa-6e30-4bb1-bd82-1a397b776c1d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Żeberka jagnięce z tapenadą

Przygotowanie

Tapenada

  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy

Żeberka

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Żeberka posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej na patelni żaroodpornej)
  • Kładziemy żeberka i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (tak, aby lekko zbrązowiały)
  • Żeberka układamy na patelni tak, aby kości się przeplatały i wkładamy patelnię do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy żeberka z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
  • Następnie kroimy żeberka na porcję i podajemy z tapenadą

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Tapenada

  • Oliwki czarne (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Żeberka

  • Jagnięcina żebra (900 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…

WIĘCEJ >

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >