fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żeberka po chińsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8546531-fd25-402b-a168-23685d689f73
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Żeberka po chińsku

Przygotowanie

  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Czosnek z imbirem obieramy i kroimy w plasterki
  • Żeberka rozdzielamy na kawałki i wkładamy do wrzącej wody na ok. 5 minut
  • Po tym czasie żeberka odcedzamy i przenosimy do miski (niemetalowej)
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukier, miód oraz czosnek z imbirem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy marynatę do ostygnięcia, a następnie polewamy nią żeberka
  • Miskę z żeberkami przykrywamy folią i wkładamy na ok. 8 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wypełniamy do połowy wodą, a nad nią kładziemy ruszt
  • Na ruszt kładziemy żeberka i pieczemy przez ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina żebra (800 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiący placek z pasternaku

Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia Zieleninę drobno siekamy Ostygnięte…

WIĘCEJ >

Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >