fbpx
logo
Szukaj
open close

Żeberka po chińsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8546531-fd25-402b-a168-23685d689f73
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Żeberka po chińsku

Przygotowanie

  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Czosnek z imbirem obieramy i kroimy w plasterki
  • Żeberka rozdzielamy na kawałki i wkładamy do wrzącej wody na ok. 5 minut
  • Po tym czasie żeberka odcedzamy i przenosimy do miski (niemetalowej)
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukier, miód oraz czosnek z imbirem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy marynatę do ostygnięcia, a następnie polewamy nią żeberka
  • Miskę z żeberkami przykrywamy folią i wkładamy na ok. 8 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wypełniamy do połowy wodą, a nad nią kładziemy ruszt
  • Na ruszt kładziemy żeberka i pieczemy przez ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina żebra (800 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kolorowa surówka z kapusty

Kapusty szatkujemy i wrzucamy do miski Cebulkę z zieleniną drobno siekamy i wrzucamy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Do miski dodajemy kiełki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Jaja, boczek, awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek (żółtko powinno pozostać płynne) Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy…

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >

Warzywa z imbirem

Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy tłuszcz i blendujemy na jednolitą konsystencję Groch kroimy wzdłuż na pół Kukurydzę kroimy wzdłuż na pół, a następnie…

WIĘCEJ >