fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaki z rukolą i bobem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c74dfd009-585b-4e12-b702-2b5549fb2e44
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaki z rukolą i bobem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem
  • Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
  • Rukolę grubo siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy bób oraz ser i całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę
  • W ziemniakach wykonujemy głębokie nacięcia w kształcie krzyża i delikatnie rozchylamy szczelinę
  • Do środka ziemniaków nakładamy nadzienie i wkładamy ziemniaki z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Rukola (80 g)
  • Rzodkiewka (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….

WIĘCEJ >

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”) Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Puszysty pilaw ryżowy

Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką

Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia

WIĘCEJ >