fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki z rukolą i bobem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-170
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaki z rukolą i bobem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem
  • Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
  • Rukolę grubo siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy bób oraz ser i całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę
  • W ziemniakach wykonujemy głębokie nacięcia w kształcie krzyża i delikatnie rozchylamy szczelinę
  • Do środka ziemniaków nakładamy nadzienie i wkładamy ziemniaki z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Bób (200 g)
  • Ser pleśniowy (100 g)
  • Rukola (60 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >

Tortilla kukurydziana

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Z uzyskanego ciasta odrywamy kawałki, a następnie rozwałkowujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy placki i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Portobello ze świeżymi warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki, a następnie kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10…

WIĘCEJ >

Morelowy przysmak

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, dolewamy syrop z moreli, dodajemy owoce i mieszamy Zawartość miski przenosimy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do…

WIĘCEJ >