Ziemniaki z rukolą i bobem
Ziemniaki z rukolą i bobem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem
- Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut
- Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
- Rukolę grubo siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy bób oraz ser i całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę
- W ziemniakach wykonujemy głębokie nacięcia w kształcie krzyża i delikatnie rozchylamy szczelinę
- Do środka ziemniaków nakładamy nadzienie i wkładamy ziemniaki z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Rukola (80 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….
WIĘCEJ >Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”) Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Puszysty pilaw ryżowy
Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką
Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia
WIĘCEJ >