Ziemniaki z rukolą i bobem
Ziemniaki z rukolą i bobem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem
- Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut
- Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
- Rukolę grubo siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy bób oraz ser i całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę
- W ziemniakach wykonujemy głębokie nacięcia w kształcie krzyża i delikatnie rozchylamy szczelinę
- Do środka ziemniaków nakładamy nadzienie i wkładamy ziemniaki z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Bób (200 g)
- Ser pleśniowy (100 g)
- Rukola (60 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z cukinii w pomidorowym sosie
Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…
WIĘCEJ >Tortilla kukurydziana
Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Z uzyskanego ciasta odrywamy kawałki, a następnie rozwałkowujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy placki i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Portobello ze świeżymi warzywami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki, a następnie kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10…
WIĘCEJ >Morelowy przysmak
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, dolewamy syrop z moreli, dodajemy owoce i mieszamy Zawartość miski przenosimy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do…
WIĘCEJ >