fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca8b09d74-4a12-48bb-a150-2064a8bcd6b2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy
  • Następnie kładziemy ziemniaki na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środki
  • Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy szpinak, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy, mieszamy i zagotowujemy
  • Ziemniaki kładziemy na blachę i każdą połówkę napełniamy szpinakiem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki i posypujemy nim każdą połówkę ziemniaka
  • Blachę z ziemniakami wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 10 minut (do momentu rozpuszczenia się sera) w temp. 180 st. C

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Szpinak mrożony (450 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dworska zupa ziemniaczana

Cebulę lekko podsmażamy na suchej patelni Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do garnka Dodajemy mięso i cebulę, dolewamy wodę i przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Krem z ziemniaków i porów

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące ziemniaczki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm (…)

WIĘCEJ >

Curry z ziemniaków i kalafiora

Cebulę obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do (…)

WIĘCEJ >