fbpx
Szukaj
open close

Zupa brokułowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdfa9364e-1b8a-45cc-910d-ae1145552dc6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa brokułowa

Przygotowanie

  • Koper dokładnie myjemy
  • Seler naciowy dokładnie myjemy i obieramy
  • Koper i seler kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
  • Różyczki brokułów odkrawamy od łodyg, dokładnie myjemy i odkładamy
  • Cebulę obieramy i kroimy na plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, często mieszając
  • Łodygi brokułów kroimy w grube plasterki i wrzucamy do garnka
  • Dodajemy koper, seler i czosnek, dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • W osobnym garnku zagotowujemy wodę
  • Do gotującej się wody wkładamy różyczki brokułów, dodajemy przyprawy (sól) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy brokuły łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i odkładamy
  • Do garnka z łodygami brokułów wlewamy mleko, zagotowujemy i ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy sos sojowy i ocet, a następnie blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy różyczkami brokułów

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brokułami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Mleko krowie (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (80 g)
  • Seler naciowy (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Ocet winny (5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Brokuły cytrynowe z czerwonym pieprzem

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut, po czym odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 (…)

WIĘCEJ >

Brokuły w sosie serowym

Cebulę i czosnek obieramy Cebulę, czosnek, chili i pietruszkę drobno siekamy Do miski wkładamy ser, dolewamy wino i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Brokułowo-paprykowa sałatka

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >