Zupa brokułowa
Zupa brokułowa
Przygotowanie
- Koper dokładnie myjemy
- Seler naciowy dokładnie myjemy i obieramy
- Koper i seler kroimy na kawałki
- Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
- Różyczki brokułów odkrawamy od łodyg, dokładnie myjemy i odkładamy
- Cebulę obieramy i kroimy na plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, często mieszając
- Łodygi brokułów kroimy w grube plasterki i wrzucamy do garnka
- Dodajemy koper, seler i czosnek, dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
- W osobnym garnku zagotowujemy wodę
- Do gotującej się wody wkładamy różyczki brokułów, dodajemy przyprawy (sól) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Po tym czasie wyciągamy brokuły łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i odkładamy
- Do garnka z łodygami brokułów wlewamy mleko, zagotowujemy i ściągamy z kuchenki
- Dodajemy sos sojowy i ocet, a następnie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy różyczkami brokułów
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brokułami.
Autor
Lista składników
- Brokuł (500 g)
- Woda (500 ml)
- Mleko krowie (500 g)
- Cebula (105 g)
- Fenkuł (koper włoski) (80 g)
- Seler naciowy (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sos sojowy (10 g)
- Ocet winny (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Brokuły cytrynowe z czerwonym pieprzem
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut, po czym odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy skórkę z cytryny oraz przyprawy (pieprz) i podsmażamy przez ok. 1 minutę, cały czas…
WIĘCEJ >Brokuł i kalafior z czosnkiem
Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok….
WIĘCEJ >Brokuły w sosie serowym
Cebulę i czosnek obieramy Cebulę, czosnek, chili i pietruszkę drobno siekamy Do miski wkładamy ser, dolewamy wino i mieszamy Następnie dodajemy warzywa oraz przyprawy i całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy W garnku podgrzewamy…
WIĘCEJ >Brokułowo-paprykowa sałatka
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w paski Cykorię rozdzielamy na liście Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem
WIĘCEJ >