fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa rybna, jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5ea697cc-dc76-449f-8a96-fb427a44cfb3

Zupa rybna, jarzynowa

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i kroimy w plasterki
  • Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
  • Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki
  • Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut
  • Selera i pora oczyszczamy oraz kroimy w plasterki i w krążki
  • Zielone liście selera i jarmużu drobno siekamy
  • Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut do momentu gdy warzywa staną się miękkie
  • Dorsza kroimy w kostkę
  • Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy do zupy
  • Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zup jarzynowych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz świeży (100 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 4 garście jarmużu (80 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >

Steki grillowane

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu Smażymy stek po 5 minut z obu stron Przyprawiamy solą i pieprzem Podajemy z dowolnymi warzywami

WIĘCEJ >