fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa rybna, jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5ea697cc-dc76-449f-8a96-fb427a44cfb3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa rybna, jarzynowa

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i kroimy w plasterki
  • Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
  • Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki
  • Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut
  • Selera i pora oczyszczamy oraz kroimy w plasterki i w krążki
  • Zielone liście selera i jarmużu drobno siekamy
  • Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut do momentu gdy warzywa staną się miękkie
  • Dorsza kroimy w kostkę
  • Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy do zupy
  • Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zup jarzynowych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz świeży (100 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 4 garście jarmużu (80 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…

WIĘCEJ >

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…

WIĘCEJ >

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >