Zupa rybna, jarzynowa
Zupa rybna, jarzynowa
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
- Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki
- Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut
- Selera i pora oczyszczamy oraz kroimy w plasterki i w krążki
- Zielone liście selera i jarmużu drobno siekamy
- Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut do momentu gdy warzywa staną się miękkie
- Dorsza kroimy w kostkę
- Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy do zupy
- Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (250 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Seler nać (90 g)
- Jarmuż (świeży) (80 g)
- Por (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Olej MCT (15 ml)
- Sok z cytryny (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Paprykowa karkówka i bataty z ziołami
Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Siekany tatar z wołowiny
Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…
WIĘCEJ >