Zupa rybna, jarzynowa
Zupa rybna, jarzynowa
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
- Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki
- Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut
- Selera i pora oczyszczamy oraz kroimy w plasterki i w krążki
- Zielone liście selera i jarmużu drobno siekamy
- Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut do momentu gdy warzywa staną się miękkie
- Dorsza kroimy w kostkę
- Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy do zupy
- Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zup jarzynowych.
Autor
Lista składników
- Dorsz świeży (100 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- ⅓ pora (ok. 50 g)
- 4 garście jarmużu (80 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- 1 łyżka oleju MCT (15 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti z warzyw z łososiem
Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – rybna
Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >Frittata z sowami (kaniami)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez…
WIĘCEJ >Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…
WIĘCEJ >