Zupa z porów
Zupa z porów
Przygotowanie
- Jasne części porów kroimy w cienkie plasterki
- Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 3-4 minuty
- Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez kilka minut, do momentu, aż zmiękną
- Warzywa przenosimy do garnka, dodajemy kaszę, przyprawy i zieleninę, dolewamy wodę i zaczynamy gotować
- Do kubka przelewamy odrobinę gorącego płynu, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do całości
- Zupę zagotowujemy, a następnie blendujemy na jednolitą konsystencję
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Por (280 g)
- Cebula (210 g)
- Kasza jaglana (175 g)
- Pietruszka korzeń (75 g)
- Marchew (45 g)
- Jogurt naturalny (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Tymianek suszony (0.5 g)
- Majeranek suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Wiosenna zupa warzywna
Czosnek, marchew, kalarepę i ziemniaki obieramy Marchew i por kroimy w plasterki Kalarepę i ziemniaki kroimy w kostkę Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por z czosnkiem (połową ilości) i…
WIĘCEJ >Sycąca zupa z wołowiną i kaszą
Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odcedzamy i odstawiamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Gęsta zupa z szynką i grochem
Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy na kawałki…
WIĘCEJ >Aromatyczna zupa ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i…
WIĘCEJ >