fbpx
Szukaj
open close

Czy zielone koktajle są zdrowe?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zielone koktajle

Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe?

Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE, o czym przeczytasz poniżej.

Zielone koktajle – co zawierają?

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu i cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, to jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród wszystkich warzyw.

Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, pozytywnie wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami, również dzięki zawartości sulforafanu.

Kiełki

Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw, uprawiaj w domu kiełki – są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.

Sprawdź, jak uprawiać kiełki.

Warzywa krzyżowe – problematyczne?

Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę. Gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu i innych składników cennych dla organizmu. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogata w goitrogeny jest również soja czy kasza jaglana.

Zielone koktajle – działanie

Zielone koktajle:

  • mają działanie antykancerogenne (szczególnie jako prewencja);
  • biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych);
  • wspomagają regenerację tkanek (siarka);
  • zasilają mitochondria (więcej energii);
  • dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR);
  • są bogactwem kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”;
  • mają właściwości przeciwzapalne;
  • obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca;
  • są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak: sarkoidoza, RZS, AZS, SM.

Azotany

Zielone warzywa – zarówno krzyżowe, jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany. Więcej jest ich w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych liściach, tych jaśniejszych. W przypadku brokułu i kalafiora należy zjadać tylko różyczki. Na pół godziny przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową).

Szczawiany

Szpinak i burak to bomba szczawianowa! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) i pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, a niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.

Najlepsze warzywa na zielone koktajle

Najlepsze warzywa na zielone koktajle to:

  • brokuł,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • wasabi,
  • rzeżucha i inne kiełki,
  • młoda pokrzywa,
  • chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk),
  • awokado – jako sycący dodatek.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe?

Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE, o czym przeczytasz poniżej.

Zielone koktajle – co zawierają?

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu i cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, to jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród wszystkich warzyw.

Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, pozytywnie wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami, również dzięki zawartości sulforafanu.

Kiełki

Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw, uprawiaj w domu kiełki – są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.

Sprawdź, jak uprawiać kiełki.

Warzywa krzyżowe – problematyczne?

Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę. Gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu i innych składników cennych dla organizmu. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogata w goitrogeny jest również soja czy kasza jaglana.

Zielone koktajle – działanie

Zielone koktajle:

  • mają działanie antykancerogenne (szczególnie jako prewencja);
  • biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych);
  • wspomagają regenerację tkanek (siarka);
  • zasilają mitochondria (więcej energii);
  • dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR);
  • są bogactwem kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”;
  • mają właściwości przeciwzapalne;
  • obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca;
  • są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak: sarkoidoza, RZS, AZS, SM.

Azotany

Zielone warzywa – zarówno krzyżowe, jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany. Więcej jest ich w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych liściach, tych jaśniejszych. W przypadku brokułu i kalafiora należy zjadać tylko różyczki. Na pół godziny przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową).

Szczawiany

Szpinak i burak to bomba szczawianowa! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) i pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, a niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.

Najlepsze warzywa na zielone koktajle

Najlepsze warzywa na zielone koktajle to:

  • brokuł,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • wasabi,
  • rzeżucha i inne kiełki,
  • młoda pokrzywa,
  • chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk),
  • awokado – jako sycący dodatek.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Uważaj na ryby – mogą ci zaszkodzić

Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa…

WIĘCEJ >

Warzywa i owoce w diecie – Iwona Wierzbicka dla Radio Opole

  Dlaczego warto mieć warzywa i owoce w swojej diecie? Warzywa i owoce w diecie dostarczają nam składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowiej pracy organizmu. Warto wykorzystywać ekologiczne i sezonowe warzywa i owoce, o których wiemy, że…

WIĘCEJ >

Radio Opole – Obalamy Mity Dietetyczne

Iwona Wierzbicka dla Radia Opole o mitach dietetycznych, zaletach diety Paleo, o adaptacji człowieka do współczesnych warunków, gdzie żywność zmieniła się na gorszą jakościowo. Dowiedz się jakie produkty najlepiej wybierać oraz jak wpływa na organizm

WIĘCEJ >

Strach ma wielkie oczy

Strach ma wielkie oczy. Zwykle przytrafia nam się to, czego się boimy. Tyle tylko, że 99% rzeczy, o które się martwimy i o których rozmyślamy, nigdy się nie wydarza. Tracimy czas na myślenie, analizowanie, zamartwianie…

WIĘCEJ >