
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.
Składniki:
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- 1 cm imbiru (1 g)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)
Sposób przygotowania:
- Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
- Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
- Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Imbir obieramy i siekamy.
- Czosnek obieramy.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
- Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy cynamon.
- Gotujemy przez 30 minut.
- Miksujemy blenderem.
- Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor

Paweł Jackowski
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.
Składniki:
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- 1 cm imbiru (1 g)
- ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)
Sposób przygotowania:
- Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
- Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
- Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Imbir obieramy i siekamy.
- Czosnek obieramy.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
- Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
- Zalewamy bulionem.
- Dodajemy cynamon.
- Gotujemy przez 30 minut.
- Miksujemy blenderem.
- Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej
Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…
WIĘCEJ >Jak pakować mięso do mrożenia?
Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…
WIĘCEJ >Smoothies dla całej rodziny
Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz - jedz zielone bo mają
WIĘCEJ >Smoothie Ajwen Green Power
W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.
WIĘCEJ >