fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy mam insulinooporność?

Czy mam insulinooporność?

czy-mam-insulinoopornosc

Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka Cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę?

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć, że masz insulinooporność? Przede wszystkim wtedy, kiedy pojawiają się:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
  • uczucie zmęczenia,
  • przyrost masy ciała (mimo, że sposób odżywiania się nie zmienił),
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
  • napady głodu, ochota na słodycze,
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • stany depresyjne,
  • bóle głowy i bóle stawów,
  • dysproporcje w budowie sylwetki – czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a na piersiach u mężczyzn.

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz obniżonym u mężczyzn.

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność?

Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w trzech pobraniach, czyli trzypunktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po dwóch godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.

W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej pięciopunktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i trzech godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Należy wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka Cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę?

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć, że masz insulinooporność? Przede wszystkim wtedy, kiedy pojawiają się:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
  • uczucie zmęczenia,
  • przyrost masy ciała (mimo, że sposób odżywiania się nie zmienił),
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
  • napady głodu, ochota na słodycze,
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • stany depresyjne,
  • bóle głowy i bóle stawów,
  • dysproporcje w budowie sylwetki – czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a na piersiach u mężczyzn.

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz obniżonym u mężczyzn.

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność?

Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w trzech pobraniach, czyli trzypunktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po dwóch godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.

W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej pięciopunktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i trzech godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Należy wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
27 kwietnia 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gospodarka cukrowa – sprawdź czy masz cukrzycę

Aktualnie coraz więcej osób ma problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej. Często problem ten występuje już nawet u dzieci. Bagatelizowanie tego rodzaju zaburzeń może na przestrzeni krótszego lub dłuższego okresu czasu, wiązać się z rozwinięciem…

WIĘCEJ >

Czy zakwaszać żołądek?

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii. Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm. Jak to jest naprawdę? Czy i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić? Dokwaszanie żołądka Będąc precyzyjnym – raczej pobudzanie go do…

WIĘCEJ >
insulinooporność

Masz insulinooporność? Te rady są dla Ciebie!

Masz insulinooporność? Przez trzy miesiące wypróbuj na sobie poniższe sposoby i sprawdź, jak się poczujesz. Te rady są właściwie dla każdego. Dla zdrowia! Co jest ważne? Czysta micha – zrezygnuj (tak na 100%, a nie…

WIĘCEJ >
morsowanie

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Poniżej 8 powodów. 1. Zwiększenie odporności Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy (obniża poziom…

WIĘCEJ >