fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy mam insulinooporność?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Czy mam insulinooporność?

czy-mam-insulinoopornosc

Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka Cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę?

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć, że masz insulinooporność? Przede wszystkim pojawienie się takich zmian jak:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
  • uczucie zmęczenia,
  • przyrost masy ciała (mimo że sposób odżywiania się nie zmienił),
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
  • napady głodu, ochota na słodycze,
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • stany depresyjne,
  • bóle głowy i bóle stawów,
  • dysproporcje w budowie sylwetki – czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a na piersiach u mężczyzn.

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz obniżonym u mężczyzn.

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność?

Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w trzech pobraniach, czyli trzypunktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po dwóch godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.

W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej pięciopunktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i trzech godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Należy wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

Sprawdź naszego e-booka na temat insulinooporności

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka Cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę?

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć, że masz insulinooporność? Przede wszystkim pojawienie się takich zmian jak:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
  • uczucie zmęczenia,
  • przyrost masy ciała (mimo że sposób odżywiania się nie zmienił),
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
  • napady głodu, ochota na słodycze,
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • stany depresyjne,
  • bóle głowy i bóle stawów,
  • dysproporcje w budowie sylwetki – czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a na piersiach u mężczyzn.

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz obniżonym u mężczyzn.

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność?

Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w trzech pobraniach, czyli trzypunktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po dwóch godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.

W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej pięciopunktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i trzech godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Należy wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

Sprawdź naszego e-booka na temat insulinooporności

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
27 kwietnia 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

menopauza

Menopauza a dieta

Menopauza to wyjątkowy i często niełatwy okres w życiu kobiety. Sprawdź, jak odpowiednia dieta może wspomóc nas w przeżywaniu zmian, które wówczas zachodzą. W czasie menopauzy następuje powolne wygasanie funkcji jajników i obniżenie stężenia hormonów…

WIĘCEJ >
śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Sprawdź, jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe i dlaczego warto zaczynać dzień właśnie w ten sposób. Śniadanie białkowo-tłuszczowe powinno składać się z białka, tłuszczu i warzyw. Taki posiłek może zawierać np. jajka, mięso lub rybę z…

WIĘCEJ >

Czy mam hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie kobiety, i to nie tylko po 40. roku życia, lecz także dużo młodsze. Zdarza się, że przez wiele lat hashimoto rozwija się bezobjawowo lub z ledwo zauważalnymi…

WIĘCEJ >

Hemoroidy – jak im zapobiegać?

Hemoroidy to żylaki odbytu czy też – inaczej mówiąc – guzki krwawnicze. Sprawdź, jak sobie radzić z tym problemem i jak można mu zapobiegać. Najczęstszą przyczyną powstania hemoroidów jest wysiłek przy wypróżnieniach, nadmierne parcie, podczas…

WIĘCEJ >