fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę

Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę

Dieta przeciwgrzybicza

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy ten problem nas dotyczy, oraz jak może nam pomóc dieta przeciwgrzybicza.   

O tym, jakie są objawy Candidy i co wpływa na jej przerost, możesz przeczytać tutaj.

Jeżeli zauważysz u siebie niepokojące dolegliwości, które mogą świadczyć o przeroście Candidy, konieczna będzie konsultacja ze specjalistą, wykonanie odpowiednich badań i wprowadzenie zmian w codziennym życiu. Sprawdź, co będzie niezbędne.

Candida – badania

Aby stwierdzić, jakiego rodzaju mikroorganizmy zaatakowały jelita, koniecznie będzie przebadanie kilku próbek kału. Te badania będą pomocne w określeniu obecności Candidy:

  • Gastro organix (laboratorium Alab)
  • D-arbinitol
  • Microflora Scan (laboratorium Vitaimmun)
  • Kyber Kompakt Pro (Instytut Mikroekologii)
  • Grzybnia Candida (laboratorium Felix)

Wyniki badań możesz skonsultować z dietetykiem Ajwen.

Dieta przeciwgrzybicza – na czym polega?

Dieta przeciwgrzybicza to podstawa w leczeniu kandydozy. Jej zastosowanie pozwoli zahamować nadmierny przyrost Candidy i przywróci równowagę w jelitach. Dieta przeciwgrzybicza wiąże się jednak z kilkoma wyrzeczeniami. Co nie powinno się w niej znaleźć?

Zastosuj poniższe zalecenia:

  • Unikaj produktów zawierających drożdże (drożdże piwne czy piekarnicze).
  • Usuń z diety cukier (przetwory z dodatkiem cukru, dżemy, słodkie napoje, słodycze) – to właśnie nim karmią się Candida i inne chorobotwórcze drożdżaki żyjące w jelitach. Wyjątkiem jest niewielka ilość dobrej jakości miodu manuka, ponieważ zawiera substancje działające przeciwzapalnie.
  • Wyklucz słodkie produkty piekarnicze – muffiny, słodkie wypieki, ciasteczka, rogale, batoniki itp.
  • Unikaj alkoholu – zwłaszcza tego, który zawiera cukier (likiery, nalewki).
  • Nie jedz białej mąki i pieczywa (chyba że będzie przygotowane w tradycyjny sposób na zakwasie z przewagą mąki żytniej).
  • Unikaj produktów marynowanych, konserw.
  • Należy unikać produktów mlecznych zawierających słodkie dodatki (cukier, słodziki czy owoce).
  • Czytaj dokładnie etykiety i nie kupuj przetworzonej żywności.
  • Dokładnie myj owoce i warzywa (sprawdź, jak pozbyć się pestycydów z roślin).

Produkty, które powinny być wykluczone z diety, są zależne od stopnia zaawansowania problemu, indywidualnych objawów oraz chorób czy dolegliwości towarzyszących. Wiele osób z poważną kandydozą musi odstawić wszelkie substancje słodzące, nawet słodziki czy miód.

Jak sobie radzić?

Co wspomoże eliminację przerostu Candidy:

  • Jedz więcej surowych i gotowanych warzyw. Powinny one stanowić 50% diety.
  • Owoce powinny występować w ograniczonej ilości w diecie. Ważne, aby dokładnie sprawdzać, czy nie zawierają pleśni. Najbardziej polecane są owoce jagodowe. Niektóre osoby ze względu na nadmierny przerost Candidy powinny całkowicie zrezygnować z owoców przez pierwsze trzy miesiące diety.
  • Ze względu na swoje właściwości produkty typu mleko kokosowe i olej kokosowy powinny pojawiać się w diecie codziennie w ilości około trzech łyżek (oczywiście uwzględniamy indywidualną tolerancję). Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który ma właściwości zwalczające patogeny. Można używać go jako dodatek do kawy (sprawdź, jak przygotować kawę kuloodporną) lub koktajli, a także do pieczenia i gotowania.
  • Powinniśmy dbać o odpowiedni pasaż jelitowy i spożywać produkty zasobne w błonnik. Zapewnia on regularne wypróżnienia, a to zmniejsza ryzyko rozrostu grzybów Candida w jelitach.
  • Przydatne będą też naturalne produkty fermentacyjne z żywymi kulturami bakterii, np. jogurt kokosowy. Możemy go wykonać w domu z odpowiednich szczepów (są do kupienia, np. „zakwaski”). Takie produkty zawierają przyjazne bakterie z rodzaju Lactobacillus, które pomagają zwalczać Candidę. Można jadać te produkty regularnie. Oczywiście unikamy jogurtów zawierających cukier czy owoce.
  • Wzbogacaj dietę w produkty o naturalnych właściwościach przeciwgrzybicznych. Gdy spożywamy je regularnie, skutecznie pomagają w walce z Candidą. Najlepsze z nich to surowy czosnek (jeśli masz wrażliwy żołądek, to tylko po obróbce termicznej – moim zdaniem gotowanie sprawdza się najlepiej), surowy imbir, cynamon, kurkuma. Polecam samodzielnie przygotowaną pastę z kurkumy. Codziennie można dodawać jedną łyżkę pasty do różnych potraw.
  • Zioła również są bardzo pomocne w zwalczaniu Candidy, a zwłaszcza tymianek, oregano czy rozmaryn.

Skład odpowiedniej diety przy problemach z Candidą to:

  • 50% warzyw,
  • 20% ryb i produktów mięsnych,
  • 15% tłuszczów,
  • 10% bezglutenowych produktów zbożowych,
  • 5% owoców i orzechów, pestek, nasion.

Suplementy

Sama dieta przeciwgrzybicza to jeszcze nie wszystko. Potrzebna będzie również odpowiednio dobrana suplementacja. Spośród suplementów pomocne będą:

  • Probiotyki – powinno się je przyjmować codziennie. Najlepiej zrobić to na podstawie testu określającego ilość poszczególnych bakterii w jelitach i po ustaleniu tzw. celowanej probiotykoterapii.
  • Selen i cynk – to najważniejsze minerały, ponieważ wspomagają odporność.
  • Witamina C – jest niezbędna do zwalczania kandydozy.
  • Liść oliwny i Pau d’Arco – jako produkty wspomagające kurację. Mogą być w postaci nalewek, naparów lub kapsułek.
  • Olejek z oregano – kolejny superprodukt zwalczający Candidę. Zawiera aktywne składniki działające podobnie jak antybiotyki bez skutków ubocznych (tutaj ostrożne powinny być osoby z osłabionym żołądkiem).
  • Inne pomocne substancje to: orzech czarny, goździk, piołun.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy ten problem nas dotyczy, oraz jak może nam pomóc dieta przeciwgrzybicza.   

O tym, jakie są objawy Candidy i co wpływa na jej przerost, możesz przeczytać tutaj.

Jeżeli zauważysz u siebie niepokojące dolegliwości, które mogą świadczyć o przeroście Candidy, konieczna będzie konsultacja ze specjalistą, wykonanie odpowiednich badań i wprowadzenie zmian w codziennym życiu. Sprawdź, co będzie niezbędne.

Candida – badania

Aby stwierdzić, jakiego rodzaju mikroorganizmy zaatakowały jelita, koniecznie będzie przebadanie kilku próbek kału. Te badania będą pomocne w określeniu obecności Candidy:

  • Gastro organix (laboratorium Alab)
  • D-arbinitol
  • Microflora Scan (laboratorium Vitaimmun)
  • Kyber Kompakt Pro (Instytut Mikroekologii)
  • Grzybnia Candida (laboratorium Felix)

Wyniki badań możesz skonsultować z dietetykiem Ajwen.

Dieta przeciwgrzybicza – na czym polega?

Dieta przeciwgrzybicza to podstawa w leczeniu kandydozy. Jej zastosowanie pozwoli zahamować nadmierny przyrost Candidy i przywróci równowagę w jelitach. Dieta przeciwgrzybicza wiąże się jednak z kilkoma wyrzeczeniami. Co nie powinno się w niej znaleźć?

Zastosuj poniższe zalecenia:

  • Unikaj produktów zawierających drożdże (drożdże piwne czy piekarnicze).
  • Usuń z diety cukier (przetwory z dodatkiem cukru, dżemy, słodkie napoje, słodycze) – to właśnie nim karmią się Candida i inne chorobotwórcze drożdżaki żyjące w jelitach. Wyjątkiem jest niewielka ilość dobrej jakości miodu manuka, ponieważ zawiera substancje działające przeciwzapalnie.
  • Wyklucz słodkie produkty piekarnicze – muffiny, słodkie wypieki, ciasteczka, rogale, batoniki itp.
  • Unikaj alkoholu – zwłaszcza tego, który zawiera cukier (likiery, nalewki).
  • Nie jedz białej mąki i pieczywa (chyba że będzie przygotowane w tradycyjny sposób na zakwasie z przewagą mąki żytniej).
  • Unikaj produktów marynowanych, konserw.
  • Należy unikać produktów mlecznych zawierających słodkie dodatki (cukier, słodziki czy owoce).
  • Czytaj dokładnie etykiety i nie kupuj przetworzonej żywności.
  • Dokładnie myj owoce i warzywa (sprawdź, jak pozbyć się pestycydów z roślin).

Produkty, które powinny być wykluczone z diety, są zależne od stopnia zaawansowania problemu, indywidualnych objawów oraz chorób czy dolegliwości towarzyszących. Wiele osób z poważną kandydozą musi odstawić wszelkie substancje słodzące, nawet słodziki czy miód.

Jak sobie radzić?

Co wspomoże eliminację przerostu Candidy:

  • Jedz więcej surowych i gotowanych warzyw. Powinny one stanowić 50% diety.
  • Owoce powinny występować w ograniczonej ilości w diecie. Ważne, aby dokładnie sprawdzać, czy nie zawierają pleśni. Najbardziej polecane są owoce jagodowe. Niektóre osoby ze względu na nadmierny przerost Candidy powinny całkowicie zrezygnować z owoców przez pierwsze trzy miesiące diety.
  • Ze względu na swoje właściwości produkty typu mleko kokosowe i olej kokosowy powinny pojawiać się w diecie codziennie w ilości około trzech łyżek (oczywiście uwzględniamy indywidualną tolerancję). Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który ma właściwości zwalczające patogeny. Można używać go jako dodatek do kawy (sprawdź, jak przygotować kawę kuloodporną) lub koktajli, a także do pieczenia i gotowania.
  • Powinniśmy dbać o odpowiedni pasaż jelitowy i spożywać produkty zasobne w błonnik. Zapewnia on regularne wypróżnienia, a to zmniejsza ryzyko rozrostu grzybów Candida w jelitach.
  • Przydatne będą też naturalne produkty fermentacyjne z żywymi kulturami bakterii, np. jogurt kokosowy. Możemy go wykonać w domu z odpowiednich szczepów (są do kupienia, np. „zakwaski”). Takie produkty zawierają przyjazne bakterie z rodzaju Lactobacillus, które pomagają zwalczać Candidę. Można jadać te produkty regularnie. Oczywiście unikamy jogurtów zawierających cukier czy owoce.
  • Wzbogacaj dietę w produkty o naturalnych właściwościach przeciwgrzybicznych. Gdy spożywamy je regularnie, skutecznie pomagają w walce z Candidą. Najlepsze z nich to surowy czosnek (jeśli masz wrażliwy żołądek, to tylko po obróbce termicznej – moim zdaniem gotowanie sprawdza się najlepiej), surowy imbir, cynamon, kurkuma. Polecam samodzielnie przygotowaną pastę z kurkumy. Codziennie można dodawać jedną łyżkę pasty do różnych potraw.
  • Zioła również są bardzo pomocne w zwalczaniu Candidy, a zwłaszcza tymianek, oregano czy rozmaryn.

Skład odpowiedniej diety przy problemach z Candidą to:

  • 50% warzyw,
  • 20% ryb i produktów mięsnych,
  • 15% tłuszczów,
  • 10% bezglutenowych produktów zbożowych,
  • 5% owoców i orzechów, pestek, nasion.

Suplementy

Sama dieta przeciwgrzybicza to jeszcze nie wszystko. Potrzebna będzie również odpowiednio dobrana suplementacja. Spośród suplementów pomocne będą:

  • Probiotyki – powinno się je przyjmować codziennie. Najlepiej zrobić to na podstawie testu określającego ilość poszczególnych bakterii w jelitach i po ustaleniu tzw. celowanej probiotykoterapii.
  • Selen i cynk – to najważniejsze minerały, ponieważ wspomagają odporność.
  • Witamina C – jest niezbędna do zwalczania kandydozy.
  • Liść oliwny i Pau d’Arco – jako produkty wspomagające kurację. Mogą być w postaci nalewek, naparów lub kapsułek.
  • Olejek z oregano – kolejny superprodukt zwalczający Candidę. Zawiera aktywne składniki działające podobnie jak antybiotyki bez skutków ubocznych (tutaj ostrożne powinny być osoby z osłabionym żołądkiem).
  • Inne pomocne substancje to: orzech czarny, goździk, piołun.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
6 maja 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

błędy żywieniowe

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…

WIĘCEJ >

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >
SIBO diagnostyka

Jak zdiagnozować SIBO?

W ostatnim artykule przybliżyłam tematykę SIBO, omówiłam jakie są przyczyny i objawy tego schorzenia. Poniżej zebrałam najważniejsze informacje dotyczące diagnostyki oraz badań pomocnych w opracowaniu odpowiedniego planu działania. Oczywiście pamiętajmy, że w przypadku SIBO należy…

WIĘCEJ >
jak zmniejszyć apetyt na słodycze

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby

Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w…

WIĘCEJ >