fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kwas DHA – suplementować czy nie?

Kwas DHA – suplementować czy nie?

DHA, omega-3

Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość z nich dotyczy całej rodziny kwasów omega-3). Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, co wpływa korzystnie na wiele chorób, chociażby takich jak cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki węglowodanowej czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Kwas DHA działa też pozytywnie na profil lipidowy (głównie wpływa na zmniejszenie poziomu trójglicerydów i zwiększenie poziomu cholesterolu HDL).

Sam kwas DHA jest szczególnie ważny dla rozwoju w okresie płodowym i u małych dzieci. Wynika to z wysokiej zawartości DHA w mózgu, szczególnie w istocie szarej i siatkówce oka, a więc ma duży wpływ na rozwój układu nerwowego i narządu wzroku u dzieci. Równie ważny jest dla osób starszych, ponieważ ma działanie antyneurodegeneracyjne.

Niedobór omega-3, w szczególności DHA i EPA, zmniejsza syntezę prostaglandyn, upośledza czynności fizjologiczne wielu narządów (m.in. serca, wątroby, nerek czy gruczołów dokrewnych), a także prowadzi do wzrostu ryzyka rozwoju niedoboru płytek krwi, procesu zapalnego, neurodegeneracji oraz zaburzeń widzenia i rozwoju neurologicznego, szczególnie w okresie życia płodowego, a także u dzieci do drugiego roku życia.

DHA a ciąża

Niedobór omega-3 w diecie kobiet ciężarnych przyczynia się do skróconego czasu trwania ciąży i małej masy urodzeniowej dziecka. Niedobór DHA zarówno w okresie pre-, jak i postnatalnym przyczynia się również do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, nieprawidłowego rozwoju somatycznego czy obniżenia zdolności funkcji poznawczych, w tym zdolności uczenia się u dzieci w wieku późniejszym.

Obejrzyj film: Ciąża – Suplementy

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie w czasie ciąży, przyjmuje się, łącznie wynosi ono 250 mg DHA i EPA. Natomiast kobiety w ciąży i matki karmiące powinny przyjmować większą ilość DHA. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego powinno to być nie mniej niż 500 mg dziennie.

Czy można dostarczyć DHA z dietą?

Po pierwsze kwasu DHA, podobnie jak EPA, organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, czyli musimy go sobie dostarczyć z zewnątrz. Dzieje się to inaczej niż w przypadku cholesterolu, który możemy wytwarzać endogennie.

Największe ilości DHA występują w rybach morskich, m.in. w łososiach, śledziach, makrelach, tuńczykach oraz w rybach słodkowodnych, np. w pstrągach. Znajdziemy je też w olejach rybnych i owocach morza, a także algach morskich. Pewna ilość znajduje się w jajkach (pod warunkiem, że pochodzą od kur z wolnego wybiegu i żywiących się trawą), mięsie pochodzącym od zwierząt wypasanych na łąkach oraz w dziczyźnie.

Przyjmuje się, że dwie porcje ryb morskich w tygodniu powinny dostarczyć w przeliczeniu 250 mg EPA i DHA na dobę.

Problem pojawia się jednak u kobiet w ciąży. Przede wszystkim 250 mg to będzie za mało, bo powinny dostarczać sobie co najmniej 500 mg samego DHA. Ponadto należy pamiętać, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami (PCB) o działaniu podobnym do dioksyn.

Suplementacja

W związku z powyższym warto wprowadzić suplementację. Tak naprawdę nie tylko u kobiet w ciąży, bo ze względu na swoje przeciwzapalne działanie suplementacja DHA będzie korzystna dla wszystkich. Zwykle taki suplement zawiera zarówno DHA, jak i EPA. Może występować w postaci tranu, który dodatkowo zawiera jeszcze witaminy A i D, lub może to być po prostu suplement omega-3 w kapsułkach. Jeśli chodzi o dawkę, to jest to kwestia indywidualna i w pewnych chorobach stosuje się większą. Profilaktycznie i wzmacniająco można przyjmować 500–1000 mg EPA i DHA.

Bardzo ważne jest to, aby wybrany przez nas suplement był przebadany pod kątem zawartości metali ciężkich.

Ułożeniem odpowiedniej, indywidualnej suplementacji może zająć się dietetyk kliniczny Ajwen.

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość z nich dotyczy całej rodziny kwasów omega-3). Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, co wpływa korzystnie na wiele chorób, chociażby takich jak cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki węglowodanowej czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Kwas DHA działa też pozytywnie na profil lipidowy (głównie wpływa na zmniejszenie poziomu trójglicerydów i zwiększenie poziomu cholesterolu HDL).

Sam kwas DHA jest szczególnie ważny dla rozwoju w okresie płodowym i u małych dzieci. Wynika to z wysokiej zawartości DHA w mózgu, szczególnie w istocie szarej i siatkówce oka, a więc ma duży wpływ na rozwój układu nerwowego i narządu wzroku u dzieci. Równie ważny jest dla osób starszych, ponieważ ma działanie antyneurodegeneracyjne.

Niedobór omega-3, w szczególności DHA i EPA, zmniejsza syntezę prostaglandyn, upośledza czynności fizjologiczne wielu narządów (m.in. serca, wątroby, nerek czy gruczołów dokrewnych), a także prowadzi do wzrostu ryzyka rozwoju niedoboru płytek krwi, procesu zapalnego, neurodegeneracji oraz zaburzeń widzenia i rozwoju neurologicznego, szczególnie w okresie życia płodowego, a także u dzieci do drugiego roku życia.

DHA a ciąża

Niedobór omega-3 w diecie kobiet ciężarnych przyczynia się do skróconego czasu trwania ciąży i małej masy urodzeniowej dziecka. Niedobór DHA zarówno w okresie pre-, jak i postnatalnym przyczynia się również do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, nieprawidłowego rozwoju somatycznego czy obniżenia zdolności funkcji poznawczych, w tym zdolności uczenia się u dzieci w wieku późniejszym.

Obejrzyj film: Ciąża – Suplementy

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie w czasie ciąży, przyjmuje się, łącznie wynosi ono 250 mg DHA i EPA. Natomiast kobiety w ciąży i matki karmiące powinny przyjmować większą ilość DHA. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego powinno to być nie mniej niż 500 mg dziennie.

Czy można dostarczyć DHA z dietą?

Po pierwsze kwasu DHA, podobnie jak EPA, organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, czyli musimy go sobie dostarczyć z zewnątrz. Dzieje się to inaczej niż w przypadku cholesterolu, który możemy wytwarzać endogennie.

Największe ilości DHA występują w rybach morskich, m.in. w łososiach, śledziach, makrelach, tuńczykach oraz w rybach słodkowodnych, np. w pstrągach. Znajdziemy je też w olejach rybnych i owocach morza, a także algach morskich. Pewna ilość znajduje się w jajkach (pod warunkiem, że pochodzą od kur z wolnego wybiegu i żywiących się trawą), mięsie pochodzącym od zwierząt wypasanych na łąkach oraz w dziczyźnie.

Przyjmuje się, że dwie porcje ryb morskich w tygodniu powinny dostarczyć w przeliczeniu 250 mg EPA i DHA na dobę.

Problem pojawia się jednak u kobiet w ciąży. Przede wszystkim 250 mg to będzie za mało, bo powinny dostarczać sobie co najmniej 500 mg samego DHA. Ponadto należy pamiętać, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami (PCB) o działaniu podobnym do dioksyn.

Suplementacja

W związku z powyższym warto wprowadzić suplementację. Tak naprawdę nie tylko u kobiet w ciąży, bo ze względu na swoje przeciwzapalne działanie suplementacja DHA będzie korzystna dla wszystkich. Zwykle taki suplement zawiera zarówno DHA, jak i EPA. Może występować w postaci tranu, który dodatkowo zawiera jeszcze witaminy A i D, lub może to być po prostu suplement omega-3 w kapsułkach. Jeśli chodzi o dawkę, to jest to kwestia indywidualna i w pewnych chorobach stosuje się większą. Profilaktycznie i wzmacniająco można przyjmować 500–1000 mg EPA i DHA.

Bardzo ważne jest to, aby wybrany przez nas suplement był przebadany pod kątem zawartości metali ciężkich.

Ułożeniem odpowiedniej, indywidualnej suplementacji może zająć się dietetyk kliniczny Ajwen.

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
13 października 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Intermittent fasting (IF), post przerywany – na czym polega?

Sprawdź, na czym polega post przerywany, jakie daje korzyści i dla kogo IF może być dobrym rozwiązaniem. Intermittent fasting (IF), czyli post przerywany (post okresowy) polega na przeplataniu okresów jedzenia (tzw. okno żywieniowe) i niejedzenia…

WIĘCEJ >
DHA, omega-3

Kwas DHA – suplementować czy nie?

Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość…

WIĘCEJ >
zimno, ciągle mi zimno

Dlaczego ciągle jest mi zimno?

W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a Tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…

WIĘCEJ >
choroba wrzodowa, wrzody, ból brzucha

Choroba wrzodowa – jak sobie pomóc?

Choroba wrzodowa potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Sprawdź, jak można sobie pomóc. Wrzody żołądka i jelit pojawiają się, gdy dochodzi do naruszenia ochronnej warstwy w postaci błony śluzowej tych narządów. Jako winowajcę coraz częściej wspomina…

WIĘCEJ >