fbpx
logo
Szukaj
open close

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
probiotyki

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie probiotyki będą pomocne.

Zadaniem antybiotyków jest niszczenie bakterii, które wywołały silną chorobę. Natomiast stosowanie tych leków nie tylko niszczy groźne bakterie, lecz także osłabia te, które są korzystne dla zdrowia. Czas trwania terapii antybiotykowej nie ma przy tym znaczenia, bo nawet krótkotrwałe zażywanie tych środków wpływa na zmiany w składzie i liczebności drobnoustrojów zasiedlających przewód pokarmowy. Zmiany po antybiotykoterapii mogą utrzymywać się długo. Dlatego tak ważna jest wczesna reakcja zapobiegająca!

Antybiotyki:

  • wpływają na zmianę mikroflory jelitowej i wywołują dysbiozę,
  • niszczą błonę śluzową żołądka,
  • osłabiają układ immunologiczny,
  • zmniejszają przyswajalność wielu witamin,
  • powodują oporność drobnoustrojów na antybiotykoterapię,
  • przyczyniają się do rozwoju infekcji grzybiczych, zwłaszcza z rodzaju Candida,
  • przyczyniają się do tworzenia środowiska korzystniejszego dla patogennych form bakteryjnych.

Jak stosować probiotyki?

Po przebytej antybiotykoterapii konieczne jest stosowanie probiotyków. Nie przestajemy ich łykać wraz z chwilą zakończenia przyjmowania antybiotyku. Preparaty probiotyczne wspomagają odbudowę flory jelitowej i ograniczają ewentualne skutki uboczne antybiotykoterapii.

W trakcie przyjmowania antybiotyku warto stosować szczep Lactobacillus rhamnosus (wykazuje właściwości regeneracyjne), a także pożyteczne drożdże Saccharomyces boulardii. Należy pamiętać, aby nie brać probiotyków o tej samej porze co antybiotyk. Najczęściej antybiotyk przyjmujemy rano i wieczorem, więc probiotyk można wziąć np. w porze obiadowej.

Przy zakupie probiotyków należy zwrócić uwagę na to, aby szczepy były odpowiednio oznaczone (rodzaj, gatunek, szczep), np. Lactobacillus acidophilus LA-5. Pamiętaj, że dobry probiotyk nie będzie kosztował kilku złotych.

Po zakończeniu antybiotykoterapii można rozpocząć stosowanie preparatu wieloszczepowego. Warto, aby zawierał następujące gatunki: Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Streptococcus thermophilus.

Uzupełnieniem kapsułkowej probiotykoterapii są także napoje probiotyczne, np. Joy Day.

Dieta

Jeżeli chcemy dbać o jelita i mikroflorę, to ważna jest również odpowiednia dieta. Dodatkowo trzeba żywieniowo dbać o to, aby środowisko sprzyjało namnażaniu się dobroczynnych bakterii. Dlatego wprowadź prebiotyki, które są pokarmem dla bakterii i pobudzają ich wzrost oraz aktywność. Wzbogacaj swoją dietę w owoce jagodowe, wiśnie, banany, topinambur, cykorię, jarmuż, zielone rośliny liściaste, szparagi czy karczochy.

Jak długo stosować probiotyki?

Tak naprawdę dopiero po zakończeniu przyjmowania antybiotyku zaczyna się prawdziwa odbudowa naszej mikroflory jelitowej. Minimalny czas przyjmowania probiotyków po antybiotykach to trzy miesiące, a czasem trzeba go wydłużyć do sześciu miesięcy. Dawkowanie preparatów trzeba dostosować indywidualnie, dlatego skontaktuj się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Sprawdź jeszcze:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie probiotyki będą pomocne.

Zadaniem antybiotyków jest niszczenie bakterii, które wywołały silną chorobę. Natomiast stosowanie tych leków nie tylko niszczy groźne bakterie, lecz także osłabia te, które są korzystne dla zdrowia. Czas trwania terapii antybiotykowej nie ma przy tym znaczenia, bo nawet krótkotrwałe zażywanie tych środków wpływa na zmiany w składzie i liczebności drobnoustrojów zasiedlających przewód pokarmowy. Zmiany po antybiotykoterapii mogą utrzymywać się długo. Dlatego tak ważna jest wczesna reakcja zapobiegająca!

Antybiotyki:

  • wpływają na zmianę mikroflory jelitowej i wywołują dysbiozę,
  • niszczą błonę śluzową żołądka,
  • osłabiają układ immunologiczny,
  • zmniejszają przyswajalność wielu witamin,
  • powodują oporność drobnoustrojów na antybiotykoterapię,
  • przyczyniają się do rozwoju infekcji grzybiczych, zwłaszcza z rodzaju Candida,
  • przyczyniają się do tworzenia środowiska korzystniejszego dla patogennych form bakteryjnych.

Jak stosować probiotyki?

Po przebytej antybiotykoterapii konieczne jest stosowanie probiotyków. Nie przestajemy ich łykać wraz z chwilą zakończenia przyjmowania antybiotyku. Preparaty probiotyczne wspomagają odbudowę flory jelitowej i ograniczają ewentualne skutki uboczne antybiotykoterapii.

W trakcie przyjmowania antybiotyku warto stosować szczep Lactobacillus rhamnosus (wykazuje właściwości regeneracyjne), a także pożyteczne drożdże Saccharomyces boulardii. Należy pamiętać, aby nie brać probiotyków o tej samej porze co antybiotyk. Najczęściej antybiotyk przyjmujemy rano i wieczorem, więc probiotyk można wziąć np. w porze obiadowej.

Przy zakupie probiotyków należy zwrócić uwagę na to, aby szczepy były odpowiednio oznaczone (rodzaj, gatunek, szczep), np. Lactobacillus acidophilus LA-5. Pamiętaj, że dobry probiotyk nie będzie kosztował kilku złotych.

Po zakończeniu antybiotykoterapii można rozpocząć stosowanie preparatu wieloszczepowego. Warto, aby zawierał następujące gatunki: Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Streptococcus thermophilus.

Uzupełnieniem kapsułkowej probiotykoterapii są także napoje probiotyczne, np. Joy Day.

Dieta

Jeżeli chcemy dbać o jelita i mikroflorę, to ważna jest również odpowiednia dieta. Dodatkowo trzeba żywieniowo dbać o to, aby środowisko sprzyjało namnażaniu się dobroczynnych bakterii. Dlatego wprowadź prebiotyki, które są pokarmem dla bakterii i pobudzają ich wzrost oraz aktywność. Wzbogacaj swoją dietę w owoce jagodowe, wiśnie, banany, topinambur, cykorię, jarmuż, zielone rośliny liściaste, szparagi czy karczochy.

Jak długo stosować probiotyki?

Tak naprawdę dopiero po zakończeniu przyjmowania antybiotyku zaczyna się prawdziwa odbudowa naszej mikroflory jelitowej. Minimalny czas przyjmowania probiotyków po antybiotykach to trzy miesiące, a czasem trzeba go wydłużyć do sześciu miesięcy. Dawkowanie preparatów trzeba dostosować indywidualnie, dlatego skontaktuj się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Sprawdź jeszcze:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
21 sierpnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

rozgrzewające napoje

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać. 3 rozgrzewające napoje Mamy dla was przepisy na rozgrzewające…

WIĘCEJ >

Siemię lniane – wszystko, co trzeba wiedzieć

Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane,…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Jelita, candida, AZS

Dzisiaj o jelitach, candidy i atopowym zapaleniu skóry. Żyj Zdrowo i Kolorowo - Radio Opole, jak co drugi wtorek. Janusz Stasiak - gastroenterolog, Iwona Wierzbicka - dietetyk kliniczny. Krzysztof Dobrowolski - prowadzący i Piotr Furtas

WIĘCEJ >

Mikrobiom – jakie pełni funkcje?

Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W…

WIĘCEJ >