fbpx
logo
Szukaj
open close

Bakłażan z tofu na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0809953d-c159-4fde-a8dc-9d9525c88fe9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażan z tofu na ostro

Przygotowanie

  • Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera
  • Zieleninę (kolendrę) z chili drobno siekamy i wrzucamy do blendera
  • Do blendera dodajemy słodzik, sok oraz sos i całość dokładnie blendujemy
  • Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm
  • Tofu kroimy w kostkę o wielkości ok. 3,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy zawartość blendera i podsmażamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dodajemy bakłażany, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy tofu, połowę zieleniny (bazylii) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem lub tofu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (400 g)
  • Tofu naturalne (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Chili (60 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Bazylia (świeża) (15 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Fasolka z pistacjowym pesto

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…

WIĘCEJ >

Wołowina z patelni w sosie hoisin

Do miski wlewamy sos sojowy oraz 1/3 ilości tłuszczu i dokładnie mieszamy Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do miski i ponownie dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 30 minut Co ok. 10…

WIĘCEJ >

Soczysty kotlet de volaille

Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki, wkładamy do miski i odkładamy na ok. 15-20 minut (tak aby był miękki) Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z tłuszczem Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy, przenosimy do miski…

WIĘCEJ >