fbpx
logo
Szukaj
open close

Bakłażan z tofu na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0809953d-c159-4fde-a8dc-9d9525c88fe9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażan z tofu na ostro

Przygotowanie

  • Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera
  • Zieleninę (kolendrę) z chili drobno siekamy i wrzucamy do blendera
  • Do blendera dodajemy słodzik, sok oraz sos i całość dokładnie blendujemy
  • Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm
  • Tofu kroimy w kostkę o wielkości ok. 3,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy zawartość blendera i podsmażamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dodajemy bakłażany, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy tofu, połowę zieleniny (bazylii) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem lub tofu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (400 g)
  • Tofu naturalne (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Chili (60 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Bazylia (świeża) (15 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min Cebulę siekamy Kurki kroimy Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki Cukinię (…)

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w (…)

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na (…)

WIĘCEJ >