fbpx
logo
Szukaj
open close

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c92667417-c602-401e-a559-24e8e5bb7b3b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie

  • Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w plastry
  • Następnie usuwamy z pomidorów nasiona
  • Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
  • Blachę lekko smarujemy tłuszczem i układamy na niej warzywa
  • Warzywa cienko smarujemy tłuszczem (np. przy pomocy pędzelka) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy warzywa z piekarnika, a temp. zwiększamy do 175 st. C
  • Mozzarellę kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm
  • Talerz żaroodporny smarujemy tłuszczem
  • Na talerzu układamy plastry bakłażanów, na każdym z nich kładziemy plaster mozzarelli, a na wierzch plastry pomidorów (na górze powinien być bakłażan z mozzarellą)
  • Całość oprószamy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Danie posypujemy orzeszkami i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Bakłażan (480 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Orzechy piniowe (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawami (solą) i odkładamy na ok. 15-20 (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W garnku zagotowujemy wodę Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę Następnie wrzucamy bakłażany (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan grillowany

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę (…)

WIĘCEJ >

Potrawka bakłażanowo- marchewkowa

Rozgrzewamy masło na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski mięso. W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana.  Warzywa kroimy na drobne (…)

WIĘCEJ >