Bakłażan zapiekany z pomidorami
Bakłażan zapiekany z pomidorami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- W garnku zagotowujemy wodę
- Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę
- Następnie wrzucamy bakłażany do wrzącej wody, gotujemy przez ok. 1 minutę i odcedzamy
- Bakłażany przenosimy do miski i odkładamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, często mieszając
- Następnie przenosimy cebulę z czosnkiem do miski z bakłażanami
- Do miski z bakłażanami dodajemy przyprawy (bazylię, oregano i kmin) i dokładnie mieszamy
- Pomidory kroimy w plastry
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy plastrami pomidorów i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
- Opcjonalnie możemy posypać zapiekankę z wierzchu serem i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Pomidor (500 g)
- Bakłażan (450 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Bazylia suszona (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Sałatka z bakłażanem
Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Bakłażana i ogórka kroimy w plastry Sałatę rwiemy na kawałki Pomidorki kroimy na pół Fetę kroimy w kostkę Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy…
WIĘCEJ >Placki z bakłażana w cieście piwnym
Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając,…
WIĘCEJ >Pieczony bakłażan z nadzieniem
Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)…
WIĘCEJ >Bakłażan faszerowany sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…
WIĘCEJ >