fbpx
logo
Szukaj
open close

Bakłażan zapiekany z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9c435ef8-e771-4bc9-8483-df9b9a03d828
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę
  • Następnie wrzucamy bakłażany do wrzącej wody, gotujemy przez ok. 1 minutę i odcedzamy
  • Bakłażany przenosimy do miski i odkładamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, często mieszając
  • Następnie przenosimy cebulę z czosnkiem do miski z bakłażanami
  • Do miski z bakłażanami dodajemy przyprawy (bazylię, oregano i kmin) i dokładnie mieszamy
  • Pomidory kroimy w plastry
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy plastrami pomidorów i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Opcjonalnie możemy posypać zapiekankę z wierzchu serem i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (500 g)
  • Bakłażan (450 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia suszona (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wyśmienite burgery wołowe

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z czosnkiem Do miski dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa kroimy na pół, a następnie każdą połówkę wkładamy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z patelni z serem i chorizo

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki…

WIĘCEJ >

Colcannon z ziemniaków i kapusty

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kapustę szatkujemy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy kapustę z cebulami i smażymy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier, masło orzechowe i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z…

WIĘCEJ >