fbpx
logo
Szukaj
open close

Bakłażan zapiekany z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9c435ef8-e771-4bc9-8483-df9b9a03d828
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę
  • Następnie wrzucamy bakłażany do wrzącej wody, gotujemy przez ok. 1 minutę i odcedzamy
  • Bakłażany przenosimy do miski i odkładamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, często mieszając
  • Następnie przenosimy cebulę z czosnkiem do miski z bakłażanami
  • Do miski z bakłażanami dodajemy przyprawy (bazylię, oregano i kmin) i dokładnie mieszamy
  • Pomidory kroimy w plastry
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy plastrami pomidorów i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Opcjonalnie możemy posypać zapiekankę z wierzchu serem i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (500 g)
  • Bakłażan (450 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia suszona (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z bakłażanem

Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Bakłażana i ogórka kroimy w plastry Sałatę rwiemy na kawałki (…)

WIĘCEJ >

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek (…)

WIĘCEJ >

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane (…)

WIĘCEJ >