fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony bakłażan z nadzieniem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-71
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)
  • Delikatnie wydrążamy z bakłażana miąższ, tak aby skórka pozostała w całości
  • Skórki z bakłażana układamy w małym naczyniu żaroodpornym obok siebie
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy miąższ z bakłażana i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, zieleninę, ocet oraz przyprawy, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos trochę zgęstnieję)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do skórek bakłażanów, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy serem
  • Następnie przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pieczarki kroimy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy

WIĘCEJ >

Warzywa z imbirem i chili

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Paprykę kroimy w cienkie słupki Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki Kalafior gotujemy we wrzącej,…

WIĘCEJ >