fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony bakłażan z nadzieniem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42e78c0f-521c-41be-9bfe-c82f99e275af
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)
  • Delikatnie wydrążamy z bakłażana miąższ, tak aby skórka pozostała w całości
  • Skórki z bakłażana układamy w małym naczyniu żaroodpornym obok siebie
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy miąższ z bakłażana i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, zieleninę, ocet oraz przyprawy, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos trochę zgęstnieję)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do skórek bakłażanów, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy serem
  • Następnie przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…

WIĘCEJ >