Bezglutenowe ciastka bananowe
Bezglutenowe ciastka bananowe
Przygotowanie
- Banana obieramy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem
- Do rondla wkładamy tłuszcz, masło i miód, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy żelatynę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy tak, aby żelatyna się rozpuściła
- Czekoladę, orzechy i owoce suszone drobno siekamy
- Do miski z bananem dodajemy masę z rondla i całość dokładnie mieszamy
- Do masy dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy
- Dodajemy czekoladę, orzechy oraz suszone owoce i całość ponownie dokładnie mieszamy
- Przygotowaną masę odkładamy na ok. 15 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Nabieramy porcję masy, formujemy kulkę, kładziemy na papier i rozpłaszczamy (tak postępujemy z całą masą)
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Banan (120 g)
- Żurawina suszona (80 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Masło migdałowe (40 g)
- Orzech laskowy (30 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Migdał (25 g)
- Mąka z sorgo (18 g)
- Mąka jaglana (18 g)
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (12 g)
- Mąka kokosowa (12 g)
- Białko grochu (10 g)
- Mąka ryżowa (6 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Żelatyna w proszku (3 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Wanilia – ekstrakt (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Ciastka owsiane z orzechami
Daktyle wrzucamy do blendera, zalewamy gorącą wodą i blendujemy na jednolitą masę Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do…
WIĘCEJ >Ciastka z orzechów ziemnych
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachy do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski wkładamy tłuszcz i masło orzechowe, dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a…
WIĘCEJ >Ciastka z masłem orzechowym
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciastek, aby się schłodziła Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści, a mieszanina będzie…
WIĘCEJ >Ciastka czekoladowo-serowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >