Boćwina au gratin
Boćwina au gratin
Przygotowanie
- Liście boćwiny odcinamy od łodyg (liście możemy wykorzystać do przygotowania innej potrawy)
- Z łodyg odcinamy końce i usuwamy twarde włókna
- Następnie kroimy łodygi na kawałki o długości ok. 5-6 cm, myjemy i osuszamy
- Przygotowane łodygi gotujemy na parze przez ok. 25 minut, po czym odcedzamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C
- Żółtka wkładamy do miski, dodajemy śmietankę i przyprawy, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (możemy w tym celu użyć ręcznika papierowego)
- Następnie układamy w naczyniu łodygi boćwiny i zalewamy przygotowaną śmietanką
- Całość posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch się zarumieni)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z boćwiną.
Autor
Lista składników
- Liść buraka (boćwina) (1200 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
- Mleko krowie (100 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Bułka tarta (15 g)
- Curry w proszku (6 g)
- Olej z orzechów włoskich ekologiczny (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.