fbpx
logo
Szukaj
open close

Boćwina au gratin

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca169d85b-9d80-4ab7-a6f0-e08cd9d0cd36
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Boćwina au gratin

Przygotowanie

  • Liście boćwiny odcinamy od łodyg (liście możemy wykorzystać do przygotowania innej potrawy)
  • Z łodyg odcinamy końce i usuwamy twarde włókna
  • Następnie kroimy łodygi na kawałki o długości ok. 5-6 cm, myjemy i osuszamy
  • Przygotowane łodygi gotujemy na parze przez ok. 25 minut, po czym odcedzamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C
  • Żółtka wkładamy do miski, dodajemy śmietankę i przyprawy, dolewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (możemy w tym celu użyć ręcznika papierowego)
  • Następnie układamy w naczyniu łodygi boćwiny i zalewamy przygotowaną śmietanką
  • Całość posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch się zarumieni)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z boćwiną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Liść buraka (boćwina) (1200 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Bułka tarta (15 g)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Olej z orzechów włoskich ekologiczny (5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z boćwiny i ciecierzycy

Liście boćwiny odcinamy od łodyg (łodygi można wykorzystać do innej potrawy) Następnie liście dokładnie myjemy i osuszamy, po czym grubo (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane liście boćwiny

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Rodzynki wrzucamy do miski, dolewamy wino i moczymy Ryż wkładamy do wrzącej wody (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez (…)

WIĘCEJ >