fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z boćwiny i ciecierzycy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca97805ec-c5d7-44fa-b0d7-3dd76b8e9d9e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z boćwiny i ciecierzycy

Przygotowanie

  • Liście boćwiny odcinamy od łodyg (łodygi można wykorzystać do innej potrawy)
  • Następnie liście dokładnie myjemy i osuszamy, po czym grubo kroimy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy liście boćwiny, ciecierzycę i przyprawy, dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając (gotujemy do momentu, aż płyn prawie całkowicie odparuję, a liście będą miękkie)
  • Zawartość rondla przenosimy do miski, skrapiamy sokiem i odkładamy do ostygnięcia
  • Opcjonalnie możemy udekorować sałatkę pomidorem lub innym, ulubionym warzywem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z boćwiną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Liść buraka (boćwina) (1200 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ciecierzyca z puszki (60 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Faszerowane liście boćwiny

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Rodzynki wrzucamy do miski, dolewamy wino i moczymy Ryż wkładamy do wrzącej wody (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez (…)

WIĘCEJ >