fbpx
logo
Szukaj
open close

Cebulowa frittata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce683cf5-d93c-496d-8e36-ca419dc8923d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cebulowa frittata

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie i nabierze złotobrązowego koloru
  • Następnie przesuwamy cebulę na jeden koniec patelni i odsączamy z tłuszczu, przechylając patelnię i przenosząc cebulę łyżką cedzakową do miski
  • Do miski z cebulą wybijamy jaja, dodajemy ser oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło)
  • Gdy tłuszcz będzie się pienił – wylewamy na patelnię jaja z cebulą, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie wkładamy patelnię do piekarnika z grillem nastawionym na średnią moc (pieczemy do momentu, aż powierzchnia frittaty się zetnie)
  • Frittatę wyciągamy z piekarnika i delikatnie zsuwamy ją na talerz, gdy ostygnie – kroimy w trójkątne kawałki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula czerwona (500 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (40 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Makaron ze świeżą bazylią, pomidorami i cukinią

Cukinię kroimy w kostkę (końcówki odcinamy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pomidory i smażymy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż pomidory popękają) Zieleninę…

WIĘCEJ >

Babeczki owsiane z borówkami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy płatki i przyprawy (sól), mieszamy i odstawiamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz syrop klonowy i ubijamy Następnie…

WIĘCEJ >

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >