Chleb z płatkami owsianymi
Chleb z płatkami owsianymi
Przygotowanie
- Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
- Dodajemy płatki i dokładnie mieszamy
- Następnie pośrodku formujemy wgłębienie na płynne składniki
- Do osobnej miski wlewamy jaja, maślankę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Płynne składniki wlewamy w zagłębienie w suchych składnikach i całość dokładnie mieszamy łyżką, tak aby połączyć składniki
- Ciasto przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch się zezłoci)
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
- Chleb wyciągamy z formy, kładziemy na ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Maślanka (200 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Syrop klonowy (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Wanilia – ekstrakt (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta marchewkowa na słodko
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa
Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…
WIĘCEJ >Szynka w glazurze rodzynkowej
Z szynki ściągamy skórę (wyrzucamy), a następnie nacinamy ją w romby (uważamy, aby nie zrobić zbyt głębokich nacięć) Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy musztardę, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy sok i całość gotujemy przez ok….
WIĘCEJ >Chrzan z jabłkiem
Chrzan z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)
WIĘCEJ >