fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb z płatkami owsianymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce59fcdf7-d6eb-4a05-870f-4c17f5f11613
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb z płatkami owsianymi

Przygotowanie

  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
  • Dodajemy płatki i dokładnie mieszamy
  • Następnie pośrodku formujemy wgłębienie na płynne składniki
  • Do osobnej miski wlewamy jaja, maślankę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Płynne składniki wlewamy w zagłębienie w suchych składnikach i całość dokładnie mieszamy łyżką, tak aby połączyć składniki
  • Ciasto przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch się zezłoci)
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
  • Chleb wyciągamy z formy, kładziemy na ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Maślanka (200 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Syrop klonowy (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Wanilia – ekstrakt (2 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta marchewkowa na słodko

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >

Szynka w glazurze rodzynkowej

Z szynki ściągamy skórę (wyrzucamy), a następnie nacinamy ją w romby (uważamy, aby nie zrobić zbyt głębokich nacięć) Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy musztardę, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy sok i całość gotujemy przez ok….

WIĘCEJ >

Chrzan z jabłkiem

Chrzan z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)

WIĘCEJ >