fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto marchewkowe z mąki kokosowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c69bbf931-79aa-4a27-9b30-b37c4feb8d59
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto marchewkowe z mąki kokosowej

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do miski przelewamy tłuszcz, dolewamy mleko, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wsypujemy cukier oraz pozostałe przyprawy i mieszamy
  • Zawartość obu misek łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski z masą i dokładnie miksujemy, aż nie będzie żadnych grudek
  • Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą
  • Orzechy drobniej siekamy, dodajemy do miski z masą i ponownie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem
  • Do formy wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Opcjonalnie możesz podawać ciasto z jogurtem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (612 g)
  • Marchew (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mąka kokosowa (130 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Masło (120 g)
  • Orzech włoski (55 g)
  • Cynamon mielony (4.5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – laska (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)
  • Goździk mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe muffinki z kruszonką

Kruszonka Tłuszcz powinien być miękki Orzechy drobno siekamy Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy na konsystencję kruszonki i odstawiamy Ciasto Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek

WIĘCEJ >

Ciasteczka migdałowe

Płatki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (aby uniknąć przypalenia) Do garnka wkładamy tłuszcz, dolewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści Do składników…

WIĘCEJ >

Ciasto bardzo bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone i całość dokładnie mieszamy Do blendera (lub miksera) wybijamy jaja, dodajemy cukier oraz cynamon i…

WIĘCEJ >