Ciasto z rodzynkami i żurawiną
Ciasto z rodzynkami i żurawiną
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Tortownicę smarujemy lekko tłuszczem
- Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru, wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Do blendera wkładamy tłuszcz, wsypujemy pozostały cukier i dokładnie blendujemy
- Dosypujemy połowę mąki i proszku do pieczenia, wybijamy połowę jaj i ponownie blendujemy
- Dosypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, wybijamy pozostałe jaja i jeszcze raz dokładnie blendujemy
- Wlewamy zawartość rondla i ucieramy do momentu, aż masa będzie gęsta
- Masę przenosimy do miski, dodajemy rodzynki oraz żurawinę i mieszamy
- Ciasto przenosimy do tortownicy i równomiernie rozkładamy
- Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.
- Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Cukier trzcinowy (300 g)
- Masło klarowane ghee (250 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Woda (125 ml)
- Rodzynki sułtańskie (100 g)
- Rodzynki (100 g)
- Żurawina suszona (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka makaronowa z indykiem
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso…
WIĘCEJ >Skrzydełka z kurczaka
Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, musztardę, ketchup oraz majonez i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty…
WIĘCEJ >Sałatka z ryżem, kukurydzą i ziołami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i…
WIĘCEJ >