fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto z rodzynkami i żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f9c1843-3a57-4bcf-8829-f5b30cfe0ecd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto z rodzynkami i żurawiną

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Tortownicę smarujemy lekko tłuszczem
  • Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru, wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do blendera wkładamy tłuszcz, wsypujemy pozostały cukier i dokładnie blendujemy
  • Dosypujemy połowę mąki i proszku do pieczenia, wybijamy połowę jaj i ponownie blendujemy
  • Dosypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, wybijamy pozostałe jaja i jeszcze raz dokładnie blendujemy
  • Wlewamy zawartość rondla i ucieramy do momentu, aż masa będzie gęsta
  • Masę przenosimy do miski, dodajemy rodzynki oraz żurawinę i mieszamy
  • Ciasto przenosimy do tortownicy i równomiernie rozkładamy
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Cukier trzcinowy (300 g)
  • Masło klarowane ghee (250 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Woda (125 ml)
  • Rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Żurawina suszona (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Piekarnik, Rondel, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto czekoladowo-malinowe

Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bardzo bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >