fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto z rodzynkami i żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f9c1843-3a57-4bcf-8829-f5b30cfe0ecd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto z rodzynkami i żurawiną

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Tortownicę smarujemy lekko tłuszczem
  • Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru, wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do blendera wkładamy tłuszcz, wsypujemy pozostały cukier i dokładnie blendujemy
  • Dosypujemy połowę mąki i proszku do pieczenia, wybijamy połowę jaj i ponownie blendujemy
  • Dosypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, wybijamy pozostałe jaja i jeszcze raz dokładnie blendujemy
  • Wlewamy zawartość rondla i ucieramy do momentu, aż masa będzie gęsta
  • Masę przenosimy do miski, dodajemy rodzynki oraz żurawinę i mieszamy
  • Ciasto przenosimy do tortownicy i równomiernie rozkładamy
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Cukier trzcinowy (300 g)
  • Masło klarowane ghee (250 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Woda (125 ml)
  • Rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Żurawina suszona (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Piekarnik, Rondel, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka makaronowa z indykiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >

Skrzydełka z kurczaka

Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, musztardę, ketchup oraz majonez i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty…

WIĘCEJ >

Twarożek z owocami

Do miski wkładamy twaróg i posypujemy owocami

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżem, kukurydzą i ziołami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i…

WIĘCEJ >