Ciasto z rodzynkami i żurawiną
Ciasto z rodzynkami i żurawiną
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Tortownicę smarujemy lekko tłuszczem
- Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru, wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Do blendera wkładamy tłuszcz, wsypujemy pozostały cukier i dokładnie blendujemy
- Dosypujemy połowę mąki i proszku do pieczenia, wybijamy połowę jaj i ponownie blendujemy
- Dosypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, wybijamy pozostałe jaja i jeszcze raz dokładnie blendujemy
- Wlewamy zawartość rondla i ucieramy do momentu, aż masa będzie gęsta
- Masę przenosimy do miski, dodajemy rodzynki oraz żurawinę i mieszamy
- Ciasto przenosimy do tortownicy i równomiernie rozkładamy
- Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.
- Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Cukier trzcinowy (300 g)
- Masło klarowane ghee (250 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Woda (125 ml)
- Rodzynki sułtańskie (100 g)
- Rodzynki (100 g)
- Żurawina suszona (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pomidorowa focaccia z pesto
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Chili kroimy w plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu…
WIĘCEJ >Ciasteczka z orzechami pekan
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie Jaja wybijamy do…
WIĘCEJ >Pudding chia
Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….
WIĘCEJ >Zalepki czekoladowo-migdałowo-kokosowe
Tłuszcz powinien być miękki Orzechy i czekoladę drobno siekamy Do miski wkładamy masło orzechowe, miód i tłuszcz, dodajemy przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy Mąkę przesiewamy do miski z masą i ponownie dokładnie mieszamy Dodajemy płatki…
WIĘCEJ >