fbpx
logo
Szukaj
open close

Curry z wołowiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd93453b9-5abf-4460-b819-3c38c16819f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Curry z wołowiną i ziemniakami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy przyprawy (curry), mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. minutę
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory i ziemniaki, wlewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut
  • Dodajemy groszek, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (garam masalę) i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ziemniak młody (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Garam masala (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Lasagne z pieczarkami

Ser (mozzarellę) ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski W rondlu roztapiamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania gładkiej „pasty” Następnie…

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z warzywami

Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok….

WIĘCEJ >