Deser parfait z miksem owoców
Deser parfait z miksem owoców
Przygotowanie
- Do miski wkładamy durszlak, a na durszlak przenosimy owoce i pozostawiamy do rozmrożenia (sok zachowujemy)
- Do rondla wlewamy odrobinę soku z owoców, dodajemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy, po czym podgrzewamy sos na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, aby zgęstniał
- Dodajemy owoce i dokładnie mieszamy, po czym ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Do pucharków nakładamy zawartość rondla i jogurt, tworząc warstwy i posypujemy deser płatkami migdałowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Autor
Lista składników
- Jogurt kokosowy bez cukru (400 g)
- Jagoda leśna mrożona (100 g)
- Malina mrożona (100 g)
- Jeżyna mrożona (100 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Płatki migdałowe (20 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z rzodkiewek
Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ogórka obieramy i kroimy w kostkę Sałatę kroimy w paski Wszystkie składniki razem mieszamy
WIĘCEJ >Brukselka w aromatycznym sosie
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Brukselkę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą
Ptaszek z warzywami i pestkami Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na…
WIĘCEJ >Gofry jaglane
Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…
WIĘCEJ >