fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowe chipsy ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbcfa0ea4-dead-4797-82fb-b8d0d4b5e293
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Domowe chipsy ziemniaczane

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp.150 st. C
  • Ziemniaki oskrobujemy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie przenosimy ziemniaki do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi
  • Po tym czasie ziemniaki odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Ziemniaki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (pieprz) i obracamy plasterki tak, aby były równomiernie obtoczone
  • Następnie układamy ziemniaki w formie do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupkie i złociste)
  • W połowie pieczenia obracamy ziemniaki na drugą stronę, aby się równo zarumieniły
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki do ostygnięcia
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Do miski wlewamy śmietanę i sos chili, dodajemy paprykę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frankfurterki wieprzowe

Frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Groch z kapustą

Groch gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 godz. (do miękkości), a następnie odcedzamy Chili i zieleninę drobno siekamy Kapustę drobno szatkujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy nasiona gorczycy oraz przyprawy (kmin rzymski i curry)…

WIĘCEJ >

Krewetki czosnkowo-migdałowe

Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy…

WIĘCEJ >