fbpx
logo
Szukaj
open close

Domowe chipsy ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbcfa0ea4-dead-4797-82fb-b8d0d4b5e293
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Domowe chipsy ziemniaczane

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp.150 st. C
  • Ziemniaki oskrobujemy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie przenosimy ziemniaki do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi
  • Po tym czasie ziemniaki odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Ziemniaki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (pieprz) i obracamy plasterki tak, aby były równomiernie obtoczone
  • Następnie układamy ziemniaki w formie do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupkie i złociste)
  • W połowie pieczenia obracamy ziemniaki na drugą stronę, aby się równo zarumieniły
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki do ostygnięcia
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Do miski wlewamy śmietanę i sos chili, dodajemy paprykę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Paprykowe jajka

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Na każdą połówkę jaja nakładamy majonez i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Sałatka z boczkiem wędzonym i prażonym słonecznikiem

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy pestki słonecznika i prażymy na lekko złocisty kolor Następnie przenosimy pestki do miski Na patelnię kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 6-7 minut, tak aby były chrupiące Pomidora kroimy…

WIĘCEJ >

Wiśnie w cieście

Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do miski Dodajemy cukier puder oraz mąkę i dokładnie mieszamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st….

WIĘCEJ >