fbpx
logo
Szukaj
open close

Domowe chipsy ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbcfa0ea4-dead-4797-82fb-b8d0d4b5e293
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Domowe chipsy ziemniaczane

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp.150 st. C
  • Ziemniaki oskrobujemy i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie przenosimy ziemniaki do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi
  • Po tym czasie ziemniaki odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Ziemniaki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (pieprz) i obracamy plasterki tak, aby były równomiernie obtoczone
  • Następnie układamy ziemniaki w formie do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż będą chrupkie i złociste)
  • W połowie pieczenia obracamy ziemniaki na drugą stronę, aby się równo zarumieniły
  • Po tym czasie wyciągamy ziemniaki do ostygnięcia
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Do miski wlewamy śmietanę i sos chili, dodajemy paprykę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciastka z masłem orzechowym

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciastek, aby się schłodziła Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści, a mieszanina będzie…

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >

Jabłko

Jabłko umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >