Domowe kiełbaski
Domowe kiełbaski
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy mięso, tłuszcz oraz przyprawy (koper, chili i sól) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie dzielimy mięso na porcję i formujemy kiełbaski
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy kiełbaski i smażymy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Kiełbaski możesz podawać z różnymi dodatkami, np. frytkami i sałatką ze świeżych warzyw oraz z pomidorową salsą.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (350 g)
- Wieprzowina mięso mielone (350 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Koper (ziele) suszony (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Chili w proszku (3 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem
WIĘCEJ >Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Krem jaglano-kokosowy
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…
WIĘCEJ >Ryż, dynia, jabłko, orzechy, miód
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jabłko obieramy…
WIĘCEJ >