Duszona cebula
Duszona cebula
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 130 st. C
- Cebule (nieobrane) wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy tłuszczem i podlewamy bulionem
- Dodajemy zieleninę i przyprawy (liść laurowy), przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz., co jakiś czas polewając bulionem
- Jeśli będzie za mało wywaru – dolewamy wodę
- Po tym czasie wyciągamy cebule z piekarnika (jeśli będą miękkie), obieramy i z każdej cebuli odkrawamy górną część
- Następnie posypujemy cebule przyprawami (solą i pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cebulą.
Autor
Lista składników
- Cebula (420 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.