fbpx
logo
Szukaj
open close

Fajita z jagnięciną i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42621dec-de25-4b87-974a-2db4edbf484a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Fajita z jagnięciną i warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Paprykę kroimy w paski
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry o wielkości ok. 1 cm
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Placki tortilli kładziemy jeden na drugim, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, paprykę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem warzywa na patelnię i całość dokładnie mieszamy
  • Rozkładamy placki tortilli, na każdy kładziemy sałatę i mieszankę mięsa z warzywami, polewamy passatą (najlepiej jest ją wcześniej podgrzać) i zawijamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 fajity.

Uwagi

Fajitę możesz podawać z dodatkiem frytek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tortilla (560 g)
  • Jagnięcina udziec (400 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Papryka żółta (115 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Sałata masłowa (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z wołowiną i pesto

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby…

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i…

WIĘCEJ >

Sarnina w sosie żurawinowym

Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej) Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski Seler kroimy w kostkę i dodajemy do miski Do miski dolewamy wino, dodajemy przyprawy (liść…

WIĘCEJ >

Fricassee z kurczaka

Mięso kroimy w grubą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut Cebulę i zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Następnie ściągamy mięso z…

WIĘCEJ >