Fajita z jagnięciną i warzywami
Fajita z jagnięciną i warzywami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Paprykę kroimy w paski
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry o wielkości ok. 1 cm
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Placki tortilli kładziemy jeden na drugim, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, paprykę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy z powrotem warzywa na patelnię i całość dokładnie mieszamy
- Rozkładamy placki tortilli, na każdy kładziemy sałatę i mieszankę mięsa z warzywami, polewamy passatą (najlepiej jest ją wcześniej podgrzać) i zawijamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 fajity.
Uwagi
Fajitę możesz podawać z dodatkiem frytek.
Autor
Lista składników
- Tortilla (560 g)
- Jagnięcina udziec (400 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Papryka żółta (115 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Sałata masłowa (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z wołowiną i pesto
Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby…
WIĘCEJ >Pieczona pierś z kaczki z żurawiną
Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i…
WIĘCEJ >Sarnina w sosie żurawinowym
Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej) Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski Seler kroimy w kostkę i dodajemy do miski Do miski dolewamy wino, dodajemy przyprawy (liść…
WIĘCEJ >Fricassee z kurczaka
Mięso kroimy w grubą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut Cebulę i zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Następnie ściągamy mięso z…
WIĘCEJ >