fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fasolka w sosie cytrynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf75f5bee-fe5f-4d1a-8074-cc982f3a640d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Fasolka w sosie cytrynowym

Przygotowanie

  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
  • Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
  • Następnie fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z wodą i lodem do momentu ostygnięcia
  • Fasolkę ponownie odcedzamy i przenosimy do suchej miski
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Fasolkę polewamy przygotowanym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem fasolki.

Fasolkę możesz opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami lub nasionami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Truskawki

Truskawki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Camembert, wiśnie i pieczywo

Bułkę kroimy w poprzek na plastry i układamy na talerzu, a obok kładziemy pozostałe składniki

WIĘCEJ >

Purée z marchwi i pasternaku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy…

WIĘCEJ >

Ziemniaki po toskańsku

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut Po tym czasie ściągamy…

WIĘCEJ >