fbpx
logo
Szukaj
open close

Fasolka w sosie cytrynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf75f5bee-fe5f-4d1a-8074-cc982f3a640d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Fasolka w sosie cytrynowym

Przygotowanie

  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
  • Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
  • Następnie fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z wodą i lodem do momentu ostygnięcia
  • Fasolkę ponownie odcedzamy i przenosimy do suchej miski
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Fasolkę polewamy przygotowanym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem fasolki.

Fasolkę możesz opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami lub nasionami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Zielona fasolka margherita

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plastry Zieleninę siekamy Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Kasza z fasolką szparagową, rzodkiewką i pestkami dyni

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-3 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (…)

WIĘCEJ >

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe (…)

WIĘCEJ >