fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fasolka w sosie cytrynowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-167
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fasolka w sosie cytrynowym

Przygotowanie

  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
  • Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
  • Następnie fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z wodą i lodem do momentu ostygnięcia
  • Fasolkę ponownie odcedzamy i przenosimy do suchej miski
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Fasolkę polewamy przygotowanym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem fasolki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Indyjski sos

Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir. Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę.  Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala. Całość dusimy około 15 minut. Patelnię zdejmujemy z…

WIĘCEJ >

Smoothie z ogórkiem i jarmużem

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Jaja sadzone i grzanki

Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na talerz nakładamy grzanki, jaja i pomidorki

WIĘCEJ >