fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Filety drobiowe z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Filety drobiowe z pieczarkami

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w poprzek włókien
  • Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy)
  • Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy pieczarki do miski
  • Na patelnię wlewamy przecier, dodajemy 1/4 ilości śmietany i mieszamy do momentu, aż składniki się ze sobą dokładnie połączą
  • Stopniowo dodajemy resztę śmietany i cały czas mieszamy
  • Wrzucamy z powrotem pieczarki, dodajemy sok z cytryny oraz połowę zieleniny i dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Na talerze nakładamy mięso, polewamy sosem i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (powinno być zwarte) Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę Pieczarki oczyszczamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z oliwkami

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek

WIĘCEJ >

Toskańska sałatką z fasolą

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Pomidory kroimy na pół i wyciskamy z nich jak najwięcej nasion do miski, a następnie kroimy miąższ w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Piersi kroimy wzdłuż na pół, tak aby powstały cieńsze plastry Każdy plaster mięsa kładziemy na papier, a na wierzch kładziemy plaster ananasa Blachę…

WIĘCEJ >