Filety drobiowe z pieczarkami
Filety drobiowe z pieczarkami
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy w poprzek włókien
- Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy)
- Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy pieczarki do miski
- Na patelnię wlewamy przecier, dodajemy 1/4 ilości śmietany i mieszamy do momentu, aż składniki się ze sobą dokładnie połączą
- Stopniowo dodajemy resztę śmietany i cały czas mieszamy
- Wrzucamy z powrotem pieczarki, dodajemy sok z cytryny oraz połowę zieleniny i dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Na talerze nakładamy mięso, polewamy sosem i posypujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Filety może podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Grillowany kurczak po tajsku
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy przyprawy (pieprz), cukier oraz sos sojowy i całość dokładnie blendujemy Mięso…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >