fbpx
logo
Szukaj
open close

Filety drobiowe z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca0095350-dc96-45e0-af19-c2b463d2369e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Filety drobiowe z pieczarkami

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy w poprzek włókien
  • Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy)
  • Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy pieczarki do miski
  • Na patelnię wlewamy przecier, dodajemy 1/4 ilości śmietany i mieszamy do momentu, aż składniki się ze sobą dokładnie połączą
  • Stopniowo dodajemy resztę śmietany i cały czas mieszamy
  • Wrzucamy z powrotem pieczarki, dodajemy sok z cytryny oraz połowę zieleniny i dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Na talerze nakładamy mięso, polewamy sosem i posypujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Filety może podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Twarożek z ziołami

Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…

WIĘCEJ >

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i…

WIĘCEJ >

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ruszt smarujemy tłuszczem i wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, które napełniamy gorącą wodą (ruszt powinien znajdować się ponad nią) Do miski wlewamy whisky i sok z pomarańczy,…

WIĘCEJ >