Gotowana ryba z pomarańczą
Gotowana ryba z pomarańczą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Pomarańczę obieramy i dzielimy na ćwiartki
- Na patelni układamy filety, zalewamy winem, dodajemy przyprawy (pieprz i liść laurowy) i cebulę, dolewamy wodę (tak aby ryba była przykryta) i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryb zmięknie
- Następnie wyciągamy rybę z patelni i kładziemy na ręcznik papierowy, aby ją osuszyć
- Na każdy filet wyciskamy sok z pomarańczy, a przed podaniem posypujemy rybę przyprawami (koperkiem)
- Rybę możemy podawać z dodatkiem ulubionych warzyw
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Woda (250 ml)
- Pomarańcza (200 g)
- Cebula (105 g)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Warzywa z patelni
Wszystkie warzywa (poza papryką) obieramy Cebulę i por kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę kroimy w plastry Seler i paprykę kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz por i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Makaron z wieprzowiną
Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…
WIĘCEJ >Wegańska galareta warzywna
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do miękkości) Cały czas gotując i cały czas mieszając dosypujemy agar-agar (dokładnie go rozprowadzamy rózgą kuchenną)…
WIĘCEJ >Zupa chrzanowa (na wywarze kostnym)
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…
WIĘCEJ >