Ryba po marokańsku
Ryba po marokańsku
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Dodajemy czosnek, dolewamy bulion oraz sok z cytryny i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy rybę jeszcze przez ok. 2 minuty (co jakiś czas poruszamy patelnią, tak aby ryba była dokładnie pokryta wszystkimi składnikami)
- Rybę nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Chili w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.