Ryba po marokańsku
Ryba po marokańsku
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Dodajemy czosnek, dolewamy bulion oraz sok z cytryny i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy rybę jeszcze przez ok. 2 minuty (co jakiś czas poruszamy patelnią, tak aby ryba była dokładnie pokryta wszystkimi składnikami)
- Rybę nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Chili w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiący pieczony dorsz
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st….
WIĘCEJ >Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyka posypujemy solą i grillujemy po 2 minuty z każdej strony Sałatę targamy na kawałki Dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą Układamy steka na sałacie Polewamy oliwą i sokiem z limonki
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – ośmiornica
Pomidorki i oliwkę kroimy w plastry Parówkę kroimy krótkie, podłużne plastry Z mozzarelli wycinamy kółka Z marchewki odcinamy cienki pasek (na uśmiech) Pieczywo kroimy na pół i smarujemy obie połówki tłuszczem Na talerzu rozkładamy sałatę,…
WIĘCEJ >Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >