Grillowana dynia z mozzarellą, pestkami i sałatą
Grillowana dynia z mozzarellą, pestkami i sałatą
Przygotowanie
- Dynię obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (na półtwardo), a następnie odcedzamy
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy dynię i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Ser kroimy w większą kostkę
- Na talerzu układamy szpinak, na wierzch kładziemy ser oraz dynię i całość posypujemy pestkami oraz polewamy octem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem dyni.
Autor
Lista składników
- Dynia (100 g)
- Szpinak (50 g)
- Ser Mozzarella (25 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Pestki słonecznika obrane (10 g)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – pirat
Z papryki wycinamy kawałki na kształt pirackiej czapki i uśmiechu Marchew obieramy i wycinamy krążki Ogórka obieramy i odkrawamy plaster Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt pirata, tak jak na załączonym obrazku Opaskę piracką…
WIĘCEJ >Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Chili i zieleninę drobno siekamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ryż przenosimy do naczynia…
WIĘCEJ >