fbpx
Szukaj
open close

Grzane wino

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c08352364-10fb-4166-b8f6-fafbd5a8a484
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grzane wino

Przygotowanie

  • Obieraczką do warzyw obieramy skórkę z połowy mandarynek, cytryny i limonki
  • Z mandarynek wyciskamy sok
  • Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy skórki z owoców i przyprawy (poza anyżem, a z wanilii wydłubujemy nasiona, ale wrzucamy całość), dolewamy sok z mandarynek i wino (tylko tyle, aby przykryć cukier i przyprawy) i stawiamy garnek na średnim ogniu
  • Wino zaczynamy gotować i cały czas mieszamy, do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Następnie gotujemy przez ok. 4-5 minut, do momentu, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy (anyż), dolewamy pozostałe wino i całość podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 7
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wino czerwone półwytrawne (1500 ml)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Mandarynka (120 g)
  • Cytryna (70 g)
  • Limonka (70 g)
  • Cynamon – laska (3 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Wanilia – laska (3 g)
  • Anyż – nasiona (2 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Obieraczka do warzyw, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa cebulowa z winem

Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół i siekamy w poprzek na plasterki o grubości ok. 1,5 mm W garnku rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina z szynką i ziołami

Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i (…)

WIĘCEJ >

Złote ziemniaki z patelni z winem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy z (…)

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś (…)

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić (…)

WIĘCEJ >