Grzane wino
Grzane wino
Przygotowanie
- Obieraczką do warzyw obieramy skórkę z połowy mandarynek, cytryny i limonki
- Z mandarynek wyciskamy sok
- Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy skórki z owoców i przyprawy (poza anyżem, a z wanilii wydłubujemy nasiona, ale wrzucamy całość), dolewamy sok z mandarynek i wino (tylko tyle, aby przykryć cukier i przyprawy) i stawiamy garnek na średnim ogniu
- Wino zaczynamy gotować i cały czas mieszamy, do momentu, aż cukier się rozpuści
- Następnie gotujemy przez ok. 4-5 minut, do momentu, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu
- Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy (anyż), dolewamy pozostałe wino i całość podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Wino czerwone półwytrawne (1500 ml)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Mandarynka (120 g)
- Cytryna (70 g)
- Limonka (70 g)
- Cynamon – laska (3 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Wanilia – laska (3 g)
- Anyż – nasiona (2 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi
Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.
WIĘCEJ >Koktajl brzoskwiniowy
Płatki zalewamy wrzącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut Owoce obieramy, usuwamy z nich pestki i kroimy owoce na kawałki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Smoothie truskawkowe
Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.
WIĘCEJ >