fbpx
logo
Szukaj
open close

Grzanki z oliwkami, twarogiem i papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c635d4e8e-6295-489d-baa0-539ac95fa376
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grzanki z oliwkami, twarogiem i papryką

Przygotowanie

  • Kapary wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 1 godz.
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy z niej gniazdo nasienne
  • Następnie kawałki papryki kładziemy na blachę, wkładamy do piekarnika jak najbliżej grilla i pieczemy przez ok. 10-15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Z ostygniętej papryki ściągamy skórkę, a miąższ kroimy w paski
  • Z kaparów odlewamy wodę i osuszamy je ręcznikiem papierowym
  • Następnie wkładamy kapary do moździerza, dodajemy oliwki i rozcieramy na pastę
  • Pastę kaparowo-oliwkową przenosimy do miski, dolewamy sok z cytryny i tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Kromki chleba wkładamy do tostera i opiekamy (lub opiekamy w piekarniku)
  • Czosnek obieramy i nacieramy nim każdą grzankę
  • Na każdą grzankę nakładamy twaróg i pastę, a na wierzchu układamy kawałki papryki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzanek z dodatkami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ser twarogowy kozi (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Kapary (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Moździerz, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Toster

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grzanki z pastą z czerwonej fasoli i balsamicznym winegretem

Grzanki z czerwoną fasolą Fasolę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc Po tym czasie cebulę (…)

WIĘCEJ >

Grzanki z pastą z awokado, jajem i bekonem

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy na papkę Dodajemy przyprawy, sezam oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Grzanki z białym serem, rukolą i jajem

Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Kromki chleba pieczemy w tosterze Gotowe grzanki smarujemy serem, (…)

WIĘCEJ >

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba oraz pomidorki i (…)

WIĘCEJ >

Grzanki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kromki chleba smarujemy tłuszczem i układamy na papierze (…)

WIĘCEJ >