fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Halloween’owe pancakes

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf050c278-fe46-4b98-9f33-67a1d67869d1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Halloween’owe pancakes

Przygotowanie

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, serem, paluszkami i szczypiorkiem)) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Ser kroimy na ok. 2 cm paski, następnie nacinamy w kilku miejscach i zwijamy, tak aby powstała miotła (załączony obrazek)
  • W „miotłę” wsadzamy paluszek i związujemy zieleniną
  • Śliwki kroimy na pół i wycinamy kawałek na kształt półksiężyca
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Mandarynki obieramy i przedzielamy na pół, z kawałka z każdej mandarynki wycinamy nosek i nóżki
  • Ze skórki mandarynki wycinamy kawałki na kształt rączek, oczek i buziek, tak aby powstała nam dynia
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych pancakesów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (310 g)
  • Mandarynka (260 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Śliwka (świeża) (220 g)
  • Banan (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Borówka (32 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Ser żółty (30 g)
  • Paluszki orkiszowe (8 g)
  • Szczypiorek (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Wołowina na zielono

W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym.  Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >

Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Mięso oczyszczamy i wykrajamy trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >