fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Halloween’owe pancakes

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf050c278-fe46-4b98-9f33-67a1d67869d1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Halloween’owe pancakes

Przygotowanie

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, serem, paluszkami i szczypiorkiem)) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Ser kroimy na ok. 2 cm paski, następnie nacinamy w kilku miejscach i zwijamy, tak aby powstała miotła (załączony obrazek)
  • W „miotłę” wsadzamy paluszek i związujemy zieleniną
  • Śliwki kroimy na pół i wycinamy kawałek na kształt półksiężyca
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Mandarynki obieramy i przedzielamy na pół, z kawałka z każdej mandarynki wycinamy nosek i nóżki
  • Ze skórki mandarynki wycinamy kawałki na kształt rączek, oczek i buziek, tak aby powstała nam dynia
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych pancakesów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (310 g)
  • Mandarynka (260 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Śliwka (świeża) (220 g)
  • Banan (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Borówka (32 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Ser żółty (30 g)
  • Paluszki orkiszowe (8 g)
  • Szczypiorek (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier…

WIĘCEJ >

Ryż z jabłkiem i granatem

Ryż płuczemy na sicie, a następnie przenosimy do garnka Dodajemy tłuszcz i prażymy przez ok. 2-3 minuty Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę) Jabłko obieramy i…

WIĘCEJ >

Roladki wieprzowe z papryką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Wkładamy paprykę i pieczemy przez ok. 15 minut Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, przykrywamy czystą ścierką i odkładamy na ok. 5 minut Następnie ściągamy z papryki…

WIĘCEJ >

Jajo po benedyktyńsku na rukoli

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzątek mieszamy tak, aby wirował Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja i gotujemy przez ok. 3-4 minuty Na talerzu rozkładamy rukolę Jaja wyciągamy z garnka…

WIĘCEJ >