Jabłka zapiekane z cynamonem
Jabłka zapiekane z cynamonem
Przygotowanie
- Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm
- Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami
- Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem
- Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Rady dietetyka
Pamiętaj by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Ten przepis wydaje się prosty, ale zaskakuje smakiem – jest przepyszny.
Autor
Lista składników
- 4 duże jabłka (720 g)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z wątróbki z jabłkiem
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Kiszona marchewka
Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…
WIĘCEJ >