Jabłka zapiekane z cynamonem
Jabłka zapiekane z cynamonem
Przygotowanie
- Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm
- Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami
- Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem
- Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Rady dietetyka
Pamiętaj by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Ten przepis wydaje się prosty, ale zaskakuje smakiem – jest przepyszny.
Autor
Lista składników
- 4 duże jabłka (720 g)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Koktajl (shake) z mango i żółtek
Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Koktajl arbuzowy
Odkrawamy skórkę arbuza Obieramy banana Myjemy sałatę rzymską Umieszczamy arbuza, banana i sałatę rzymską w blenderze Wyciskamy do składników w blenderze sok z cytryny Blendujemy
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >