Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą
Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą
Przygotowanie
Ptaszek z warzywami i pestkami
- Z kromki chleba wycinamy okrąg
- Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki
- Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy
- Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki
- Truskawkę kroimy na plastry
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku
Ogórkowa palma
- Marchew obieramy i wycinamy małe kółka
- Z ogórka wycinamy paski na kształt trawy, a pozostałego ogórka kroimy w plastry
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.
Autor
Lista składników
Ptaszek z warzywami i pestkami
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Ogórek długi (10 g)
- Ser żółty (10 g)
- Truskawka (10 g)
- Rzodkiewka (5 g)
- Marchew (5 g)
- Pestki dyni obrane (5 g)
Ogórkowa palma
- Ogórek długi (90 g)
- Marchew (3 g)
- Paluszki żytnie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dziecięce pancakes z owocami
Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Z truskawek usuwamy szypułki i…
WIĘCEJ >Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Krem z kalafiora
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Makaron z wędzonym łososiem
Zieleninę drobno siekamy Rybę kroimy w cienkie paski Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy W rondlu roztapiamy tłuszcz, a kiedy zacznie skwierczeć – wsypujemy…
WIĘCEJ >