Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą
Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą
Przygotowanie
Ptaszek z warzywami i pestkami
- Z kromki chleba wycinamy okrąg
- Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki
- Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy
- Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki
- Truskawkę kroimy na plastry
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku
Ogórkowa palma
- Marchew obieramy i wycinamy małe kółka
- Z ogórka wycinamy paski na kształt trawy, a pozostałego ogórka kroimy w plastry
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.
Autor
Lista składników
Ptaszek z warzywami i pestkami
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Ogórek długi (10 g)
- Ser żółty (10 g)
- Truskawka (10 g)
- Rzodkiewka (5 g)
- Marchew (5 g)
- Pestki dyni obrane (5 g)
Ogórkowa palma
- Ogórek długi (90 g)
- Marchew (3 g)
- Paluszki żytnie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kanapka dziecięca – byczek
Z jednej bułki wycinamy głowę byczka, a następnie układamy bułki na jego kształt (do środka wkładamy ser) Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt rogów, noska i ogonka Z oliwek czarnych wycinamy oczka i kopytka…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – kotek
Z kromki chleba wycinamy kawałek na kształt kotka, a następnie smarujemy serem Z ogórka wycinamy kawałki na kształt motylków i kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia do wycinania warzyw) Z oliwek wycinamy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – lisek
Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie składniki…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – hipopotam
Na kromki nakładamy ser Oliwki kroimy w plastry na kształt oczek i nozdrzy Z ogórka wycinamy kawałki na kształt nóżek Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt zębów Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt…
WIĘCEJ >