fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e1cc6f1-ce82-4eef-9b32-04098ed8d2fc
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą

Przygotowanie

Ptaszek z warzywami i pestkami

  • Z kromki chleba wycinamy okrąg
  • Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki
  • Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy
  • Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki
  • Truskawkę kroimy na plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Ogórkowa palma

  • Marchew obieramy i wycinamy małe kółka
  • Z ogórka wycinamy paski na kształt trawy, a pozostałego ogórka kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Ptaszek z warzywami i pestkami

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Ser żółty (10 g)
  • Truskawka (10 g)
  • Rzodkiewka (5 g)
  • Marchew (5 g)
  • Pestki dyni obrane (5 g)

Ogórkowa palma

  • Ogórek długi (90 g)
  • Marchew (3 g)
  • Paluszki żytnie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Pudding ryżowy z jabłkiem i czekoladą

W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy ryż, sól oraz cynamon, dolewamy mleko i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Po tym czasie dodajemy…

WIĘCEJ >

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Dziecięce parówki – dżdżownice

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Parówkę kroimy na pół i każdą połówkę nacinamy, tak jakbyśmy chcieli pokroić w plastry Ogórka kroimy wzdłuż na plastry, a następnie każdy plaster nacinamy w paski Wszystkie…

WIĘCEJ >