fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapka dziecięca – tukan

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb511f1a7-83ed-4b11-8bbf-ff3abef377f1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapka dziecięca – tukan

Przygotowanie

  • Jaj gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Z chleba wycinamy kawałki na kształt tukana
  • Z papryki czerwonej wycinamy kawałek na kształt dziobu
  • Z papryki żółtej wycinamy kawałki na kształt skrzydeł
  • Oliwkę kroimy w poprzek na pół
  • Z szynki wycinamy kółko
  • Z gałązki szczypioru odcinamy pod skosem ok. połowę zielonej części
  • Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i odcinamy plaster
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt tukana (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Chleb gryczany (na drożdżach) (25 g)
  • Jajo kurze (10 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (10 g)
  • Papryka czerwona (5 g)
  • Papryka żółta (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Szczypior (3 g)
  • Płatki migdałowe (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Placuszki Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z gruszką, winogronem i orzechami

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy ser i grillujemy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty Gruszkę kroimy w plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy rukolę, winogrono, gruszkę oraz orzechy, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki Posypujemy granatem Polewamy sosem po sałacie 

WIĘCEJ >

Ryż po tajsku z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy sos…

WIĘCEJ >