fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapka dziecięca – tukan

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb511f1a7-83ed-4b11-8bbf-ff3abef377f1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kanapka dziecięca – tukan

Przygotowanie

  • Jaj gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Z chleba wycinamy kawałki na kształt tukana
  • Z papryki czerwonej wycinamy kawałek na kształt dziobu
  • Z papryki żółtej wycinamy kawałki na kształt skrzydeł
  • Oliwkę kroimy w poprzek na pół
  • Z szynki wycinamy kółko
  • Z gałązki szczypioru odcinamy pod skosem ok. połowę zielonej części
  • Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i odcinamy plaster
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt tukana (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Chleb gryczany (na drożdżach) (25 g)
  • Jajo kurze (10 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (10 g)
  • Papryka czerwona (5 g)
  • Papryka żółta (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Szczypior (3 g)
  • Płatki migdałowe (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z indyka po chińsku

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy…

WIĘCEJ >