Kokosowa lekka babka
Kokosowa lekka babka
Przygotowanie
- Jaja rozdzielamy na białka i żółtka
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do miski z białkami dodajemy połowę proszku do pieczenia i ubijamy na pianę, po czym odstawiamy
- Do miski z żółtkami dodajemy tłuszcz, cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłub ujemy nasiona), dolewamy mleko i miksujemy
- Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski, dodajemy pozostały proszek do pieczenia i mieszamy
- Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do miski z masą z żółtek i szybko mieszamy, aż zwilgotnieję (nie mieszamy dłużej niż 1 minutę, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt gęste)
- Nim ciasto stężeję wlewamy je powoli do miski z białkami i mieszamy gumową łopatką
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 165 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Do formy wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odwracamy do góry dnem na żaroodporny talerz
- Po ok. 30 minutach wyciągamy babkę z formy
- Opcjonalnie możemy posypać babkę cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (612 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Mąka kokosowa (130 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Masło (120 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Wanilia – laska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bezglutenowe pampuchy
Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało Do osobnej miski wsypujemy mąki, budyń, drożdże, cukier oraz sól i mieszamy Do rondla wlewamy mleko,…
WIĘCEJ >Mus czekoladowo-truskawkowy
Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając) Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady Do czekolady wlewamy połowę śmietany…
WIĘCEJ >Paluchy kokosowe
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na kilka minut Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formujemy podłużne „bułki” lub „paluchy”, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut lub…
WIĘCEJ >Francuskie naleśniki z jabłkami
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier…
WIĘCEJ >