fbpx
logo
Szukaj
open close

Kokosowa lekka babka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c605009d2-f6af-4120-9ae8-973431b471a7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kokosowa lekka babka

Przygotowanie

  • Jaja rozdzielamy na białka i żółtka
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do miski z białkami dodajemy połowę proszku do pieczenia i ubijamy na pianę, po czym odstawiamy
  • Do miski z żółtkami dodajemy tłuszcz, cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłub ujemy nasiona), dolewamy mleko i miksujemy
  • Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski, dodajemy pozostały proszek do pieczenia i mieszamy
  • Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do miski z masą z żółtek i szybko mieszamy, aż zwilgotnieję (nie mieszamy dłużej niż 1 minutę, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt gęste)
  • Nim ciasto stężeję wlewamy je powoli do miski z białkami i mieszamy gumową łopatką
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 165 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem
  • Do formy wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odwracamy do góry dnem na żaroodporny talerz
  • Po ok. 30 minutach wyciągamy babkę z formy
  • Opcjonalnie możemy posypać babkę cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (612 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mąka kokosowa (130 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Masło (120 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Wanilia – laska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do babki, Łopatka silikonowa, Mikser, Miska, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >

Czosnkowa fasolka szparagowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy folią aluminiową Fasolkę szparagową oczyszczamy, odcinamy końcówki i wrzucamy do miski Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski z fasolką Do miski z fasolką…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pies

Paprykę czerwoną kroimy w półokrągłe słupki Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt uszu Rzodkiewkę kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki wycinamy nos i oczy Z papryki żółtej wycinamy trójkąt Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >

Budyń jaglany

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i…

WIĘCEJ >