Kokosowy kurczak
Kokosowy kurczak
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut
- Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy przyprawy (curry, kminek i kolendrę suszoną) i dokładnie mieszamy
- Sos przelewamy do rondla z mięsem i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję, a mięso będzie miękkie)
- Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Curry w proszku (6 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Kminek mielony (3 g)
- Kolendra (ziele) suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.