fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodki kurczak w sosie winnym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-378
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodki kurczak w sosie winnym

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy na małe kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso wkładamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy wałkiem (lub tłuczkiem)
  • Na talerz wysypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (pieprz i oregano) i mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mieszance
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie ściągamy warzywa z patelni i odstawiamy
  • Na patelnię dolewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
  • Na patelnię wsypujemy pozostałą mąkę po obtaczaniu mięsa i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion oraz wino i gotujemy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki
  • Na patelnię z powrotem wrzucamy cukinię i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Wino białe słodkie (100 ml)
  • Mąka pszenna (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczana myszka z pulpecikami

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę siekamy Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >

Hamburgery wieprzowe

Herbatniki grubo kruszymy do miski, wlewamy wodę (tylko tyle, aby zakryć herbatniki) i moczymy przez ok. 2 minuty Po tym czasie przenosimy herbatniki na sitko, odciskamy z nich nadmiar wody i przenosimy do miski Szynkę…

WIĘCEJ >

Ryż z fasolą

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem Na…

WIĘCEJ >