fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodki kurczak w sosie winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0312f377-877b-48fd-aa04-ae6531dfa89c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodki kurczak w sosie winnym

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy na małe kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso wkładamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy wałkiem (lub tłuczkiem)
  • Na talerz wysypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (pieprz i oregano) i mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mieszance
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie ściągamy warzywa z patelni i odstawiamy
  • Na patelnię dolewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
  • Na patelnię wsypujemy pozostałą mąkę po obtaczaniu mięsa i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion oraz wino i gotujemy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki
  • Na patelnię z powrotem wrzucamy cukinię i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Wino białe słodkie (100 ml)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kukurydza z miodem i musztardą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >

Napój daktylowy

Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)

WIĘCEJ >

Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >