fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodki kurczak w sosie winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0312f377-877b-48fd-aa04-ae6531dfa89c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodki kurczak w sosie winnym

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy na małe kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso wkładamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy wałkiem (lub tłuczkiem)
  • Na talerz wysypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (pieprz i oregano) i mieszamy
  • Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mieszance
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie ściągamy warzywa z patelni i odstawiamy
  • Na patelnię dolewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
  • Na patelnię wsypujemy pozostałą mąkę po obtaczaniu mięsa i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion oraz wino i gotujemy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki
  • Na patelnię z powrotem wrzucamy cukinię i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Wino białe słodkie (100 ml)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >